inicijativa IPCEI Cloud

Infobip objavio detalje velikog projekta na kojem surađuje i Vlada

20.09.2024 u 13:53

Bionic
Reading

Infobip je danas predstavio velike planove vezane uz projekt IPCEI, u kojem će sudjelovati i država. Planove je predstavio izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić

Infobip je u Zagrebu objavio detalje projekta IPCEI-CIS kao dio inicijative IPCEI Cloud, ciljajući na unapređenje globalne konkurentnosti EU-a u uslugama u oblaku.

Ova platforma sljedeće generacije integrira umjetnu inteligenciju, optimizira energetsku potrošnju i promiče digitalnu transformaciju. Fakultet informatike Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli s ostalim europskim partnerima sudjeluje u projektu globalne komunikacijske platforme sljedeće generacije IPCEI-CIS, a on uključuje prestižne europske partnere i ima podršku Vlade RH te teži postati primjerom suradnje u edukaciji i istraživanju na razini EU-a.

Europski projekt s državnom potporom

Inicijativi IPCEI Cloud pridružilo se više od 100 tvrtki i istraživačkih organizacija iz 12 članica EU-a, a cilj joj je izgradnja nove decentralizirane softverske infrastrukture za naprednu upotrebu računalnih resursa - od clouda do edge computinga - koja će omogućiti nove i inovativne poslovne modele temeljene na podacima. Infobipov CBO Ivan Ostojić objasnio je da će uvođenjem sustava, na kojem, među ostalim, radi i Infobip, EU učiniti konkurentnijim na polju telekomunikacija i korištenja mogućnosti mreže nove generacije.

Podsjetimo, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a najavilo je izravnu potporu Infobipu, pomoću koje će ovaj projekt 'transformirati industriju komunikacija inovativnom upotrebom umjetne inteligencije, blockchaina i naprednih mrežnih tehnologija poput 5G/6G'.

'Cilj je da svi ovi noviteti na smislen i kontekstualan način standardiziraju rad s podacima teleoperatora, banaka i drugih - uz naglasak na poštovanje svih odredbi europskog GDPR-a. To, među ostalim, znači da će netko u nekom trenu morati napraviti i sustav u kojem korisnici dozvoljavaju ili ustručavaju privolu za korištenje geolokacijskih informacija usko vezanih uz telekomunikacijsku infrastrukturu', objasnio je Ostojić.

Infobip na projektu radi preko dvije godine te je sve donedavno čekao državnu potporu za njegovu realizaciju. 'Razlog zbog kojeg nismo izlazili u javnost s detaljima projekta je, među ostalim, to što on uključuje nekoliko patenata koje, zbog tržišne konkurencije, moramo držati u tajnosti. Jedan od tih patenata planiramo uskoro objaviti, no točan datum još nije definiran' rekao je Damir Prusac, potpredsjednik Infobipovog odjela istraživačkih savezništava.

Tijekom obraćanja medijima, izvršni direktor kompanije Silvio Kutić naglasio je stratešku i poslovnu važnost ovog projekta. Kutić naglašava da će Infobip, jedina kompanija u Hrvatskoj koja se pridružila inicijativi IPCEI, svojim radom i doprinosom položiti temelje dobrobiti i konkurentnosti u sklopu digitalne transformacije cijele Unije.

  • +2
Infobip o inicijativi IPCEI Cloud Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Pitanje financiranja

Kutić je naglasio da su prihodi kompanije, makar usporeni, i dalje zamjetno bolji od konkurencije te da su minusi o kojima se pisalo zapravo nastali u sklopu nedavnih akvizicija. Rast kompanije se nastavlja, a novac iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, makar zvuči puno, zapravo zauzima samo dio sveukupnih sredstava namijenjenih projektu. 'Napominjem da novac od Ministarstva još nismo dobili i da službenu objavu o njegovom dolasku tek očekujemo. Vjerujem da će ona stići danas (petak) ili početkom tjedna - ponedjeljak ili utorak 23. ili 24. rujna', rekao je Kutić.

'Novac će biti isporučivan tijekom cijelog projekta, tijekom tri godine. Novac koji mi ulažemo puno je veći od onog koji dolazi iz EU-a, a ulažemo ga mi i partneri. Trenutni input Infobipa je, konteksta radi, 50 milijuna eura i taj će se iznos vjerojatno povećavati', objasnio je Kutić.

'Infobip posluje normalno i stabilno i kao takav dočekao je objavu javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za dodjelu 35 milijuna eura za EU-ov projekt globalne komunikacijske platforme iduće generacije IPECI-CIS', zaključili su članovi Uprave Infobipa.

Kutić je najavio i da će nastaviti zapošljavati te da trenutno u svim uredima u svijetu imaju 3450 radnika, od kojih 800 inženjera, i ukupno najviše zaposlenih u Hrvatskoj, gdje i dalje planiraju razvoj poslovanja, suradnju sa startupovima i drugim partnerima, dodaje Hina.

Na susretu s novinarima Kutić je podsjetio i na povijest Infobipa, koji je formalno krenuo 2006., ali su prije, još 2001. godine, radili projekte za Općinu Vodnjan, odakle su krenuli u svijet, postajući i prvi hrvatski jednorog, tj. tvrtka koja je 2020. procijenjena na vrijednost od milijardu dolara.