MOGUĆI ZAOKRET

Kako bi stvorio novi iPhone, Apple se okreće robotima za domaćinstvo?

26.08.2024 u 11:20

Bionic
Reading

Iz pepela ugaslog (i vrlo skupog) projekta Apple Car mogao bi izniknuti novi, koji bi ponudio hardver za kućanske poslove

Već se nagađalo kako se u Appleu bave istraživanjem robotskih proizvoda. Primjerice, pričalo se o tome kako su robotsku ruku povezali s iPadom.

Prijelaz na hardver koji se kreće moguća je posljedica nastojanja jabučara za širenjem na nove kategorije proizvoda, mimo pametnih telefona, računala, nosivih uređaja ili Apple TV-a.

Napraviti novi proizvod kojim bi zagospodarili čitavom kategorijom, kao što je to svojedobno bio slučaj s iPhoneom, nije baš lako i jednostavno.

Vidjeli smo to na primjerima poput konzole Apple Vision Pro ili projektima od kojih se potpuno odustalo, poput Apple Cara.

Iako je potonje bio skup neuspjeh za Apple, čini se kako je potaknuo neka interna razmišljanja. Nekad tijekom 2020. godine inženjeri su se počeli pitati što bi mogao učiniti s hardverom koji bi se mogao kretati.

U to su vrijeme na Appleov automobil gledali kao na velikog robota na kotačima, čije bi se tehnologije moglo koristiti u drugim područjima.

Novi početak za propali projekt

Na primjer, hardver koji se kreće mogao bi doći do korisnika, umjesto obrnuto. Ako je samo izvan dohvata, možda bi se mogao pomaknuti nekoliko centimetara bliže kako bi bio dostupan za korištenje.

Tu su i druge ideje, poput videokonferencija ili fotografiranja, a da pritom ne sjedite ispred uređaja ili ga ne držite. Telekonferencija bi također mogla biti proširena u alat koji bi omogućio razgledavanje doma ili drugog objekta dok niste kod kuće.

U Appleu vjeruju kako bi jednog dana mogli ponuditi hardver koji može nositi s kućanskim poslovima.

Trenutno rad na tom području vodi Kevin Lynch, potpredsjednik tehnologije koji je radio u timu zaduženom za Apple Car. On odgovara Appleovoj upravi za umjetnu inteligenciju i surađuje s robotičkim timovima odjela hardverskog inženjeringa.

Iako su njegovi postojeći interni timovi već dobro upućeni u robotiku, Apple i dalje dovodi nove ljuee. Navodno su tako angažirali stručnjake iz tvrtki poput izraelskog Techniona.

Adrian Percia, šef odjela za spajanja i preuzimanja u Appleu, također se sastao s Boston Dynamicsom prije nekoliko godina, s ciljem akvizicije. Hyundai je na kraju uložio velika sredstva u Boston Dynamics 2021.

Iako je digitalna pomoćnica Siri sveprisutna u cijelom Appleovom ekosustavu, možda nećete nužno s njom razgovarati kada se bavite robotskim hardverom.

Jabučari, naime, navodno rade na sučelju temeljenom na generativnoj umjetnoj inteligenciji koje nalikuje čovjeku, a koje bi trebalo biti dostupno na svim stolnim uređajima i drugom budućem robotskom hardveru, umjesto u računalnom oblaku.

Prvi robotski proizvodi mogli bi biti predstavljeni 2026. ili 2027. godine. Hoće li to postati stvarnost, ostaje za vidjeti, piše Apple Insider.