TECH DOGAĐAJ JESENI

Stiže novi iPhone, evo što najavljuju insajderi

21.08.2024 u 15:12

Bionic
Reading

Premda Apple još nije ništa potvrdio, vrlo je izvjesno da ćemo vidjeti nove smartfone, pametne satove i slušalice

Jedan od najvećih tehno događaja jeseni bliži je nego što mislimo. Appleova premijera iPhonea 16 održat će se idućeg mjeseca, a insajderi već bruje o tome što ćemo vidjeti tijekom predstavljanja. Ono u što smo skoro sigurni je, doduše, to da će premijera biti 10. rujna. Bez obzira na to kad će se održati, taj događaj ćemo pratiti preko web stranice ili putem YouTubea. Premda uvijek postoji mjesta za iznenađenja, očekujemo da ćemo ove godine vidjeti liniju iPhone 16 i minimalno jedan ili dva nova Apple Watcha.

Internetom, u međuvremenu, kruže glasine o osvježenju standardnih slušalica AirPods. No dok Tim Cook ne stupi na (virtualnu) pozornicu, sve vezano uz uređaje čisto je nagađanje.

iPhone 16 i iPhone 16 Pro

Što god se dogodi, ovi će novi uređaji biti u fokusu. Ako ste ove godine razmišljali o nadogradnji, to je dobra vijest. Loša je to što sve dosadašnje glasine impliciraju da se radi o konzervativnom koraku naprijed uz minimalne promjene.

Na događaju će vjerojatno biti najavljena četiri nova modela, slično onome što je Apple učinio prošle godine. Novi telefoni navodno će se zvati iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro i 16 Pro Max, što je potpuno isti način imenovanja koji je imao prošlogodišnji iPhone 15.

Čak i ako Apple ne planira izbaciti veći uređaj (govorilo se da tvrtka potajno radi na još većem modelu Ultra), modeli Pro mogli bi dobiti malo veće zaslone, što je uvijek dobra vijest. Obični Pro vjerojatno će umjesto 6,1 inča imati dijagonalu od 6,3 inča, a Pro Max bi trebao doseći 6,9 inča, 0,2 inča više od prošlogodišnjeg modela. Konačno, mogli bismo vidjeti nekoliko novih boja. Mark Gurmann, naime, najavljuje da bi Apple ove godine mogao vratiti rose gold.

  • +2
iPhone 15 Pro Max - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

S hardverske strane stvari, priča se o novom čipsetu koji podupire nastojanja u polju AI-ja. Nadograđeni čip A18 bit će iterativno poboljšanje. Kao što je uobičajeno, Pro i Pro Max vjerojatno će dobiti snažniju varijantu od standardnih modela, a čini se da će im osnovna količina RAM-a biti 8 GB kako bi se mogli nositi s gore spomenutim AI zadacima.

Također se šuška da će standardni iPhone 16 i iPhone 16 Plus dobiti Action Button, značajku koju smo prošle godine susreli kod iPhonea 15 Pro i Pro Max. Ova višenamjenska tipka izravna je zamjena za prekidač za isključivanje zvuka te se može prilagoditi za kontrolu hrpe stvari. Akcijski gumb može se tako koristiti za promjenu postavki zvona, uključivanje svjetiljke, pokretanje kamere i više.

Također se govori o još jednoj novoj tipki, ovaj put na desnoj strani telefona. Njome ćemo upravljati značajkama fotoaparata, slično kao što to radi gumb na DSLR-u. Izvješća nalažu da će lagani pritisak pokrenuti autofokus dok će jači snimiti fotografiju. Korisnik će također mogli povući prstom duž gumba za povećavanje i smanjivanje tijekom snimanja fotografija ili videozapisa. Glasine također nalažu da će ovaj gumb kamere dolaziti samo s Pro i Pro Maxom, što ima smisla jer vrhunski modeli obično nude robusnije iskustvo kamere.

U tu svrhu novi uređaji iPhone uvijek imaju poboljšane specifikacije kamere, ali ne znamo točno kako će to izgledati ovaj put. Međutim objavljeno je da bi modul kamere iPhonea 16 mogao dobiti osvježen dizajn - Apple se možda odriče kvadrata i kreće okomitom orijentacijom. Ovo će se može odnositi samo na osnovni iPhone 16 i možda Plus, jer Pro i Pro Max imaju tendenciju da puno veći naglasak stavljaju na fotografije i videozapise.

Novi operativni sustav

Što se softvera tiče, već znamo što nas čeka. Na temelju prethodnih godina, iOS 18 bi trebao biti dostupan unutar tjedna nakon Appleova tehno događaja. Softversko ažuriranje ima prilagodljiviji kontrolni centar i početni zaslon, a također će (konačno) donijeti RCS podršku za iPhone.

Što se tiče Apple Intelligencea, morat ćete malo pričekati. Najavljen je kao dio iOS-a 18, ali je odgođen do iOS-a 18.1. Ovo nije velika stvar jer se osvježenje OS-a očekuje u listopadu, ali znači da se prvi korisnici iPhonea 16 neće moći odmah zabavljati umjetnom inteligencijom.

Apple Watch Series 10 i Apple Watch Ultra 3

Još od 2016. predstavljanje iPhonea uključuje i najnoviji Apple Watch. Čini se da ove godine neće biti drugačije. Zapravo, ovo je velika godina za Apple Watch. Bliži nam se deseti rođendan tog gadgeta, pa postoje proturječne glasine o tome hoće li se sljedeći model zvati Apple Watch Series 10 ili Series X.

Bez obzira na to, Appleov sljedeći standardni pametni sat navodno ima veći zaslon te je više u skladu s Ultrom. Očekuje se da će tvrtka isto odbaciti faktor oblika od 41 mm i uvesti dizajn od 49 mm.

  • +25
Apple Watch Series 9 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Apple

Glasine su također sugerirale da je Apple potpuno redizajnirao sustav za remenje i dodao nove konektore. To će vjerojatno olakšati prilagodbu novih remena, ali bi moglo sve starije učiniti beskorisnima.

Naravno, doći će i novi čip koji će pokretati ove satove, ali nemamo nikakvih informacija o čemu se radi. Sugerira se da su ovi čipovi dizajnirani da bi se prilagodili nedavnom Appleovom pokušaju umjetne inteligencije, ali ta će se integracija vjerojatno kasnije dogoditi. Za sada će Apple Intelligence biti povezan s iPhoneom, iPadom i Macom.

Na događaju će vjerojatno biti predstavljena dva sata kodnih naziva N217 i N218. Moguće je da će jedan od njih biti Apple Watch Ultra 3, iako Mark Gurman iz Bloomberga kaže da vrhunski pametni sat ovaj put neće dobiti veći redizajn. Vjerojatno će biti riječ o iterativnom osvježavanju.

Što se softvera tiče, čini se da je Apple naišao na neke probleme dok je razvijao dugo očekivane alate za praćenje zdravlja, jedne od ključnih značajki Apple Watcha, stoga tvrtka radi na novim senzorima za otkrivanje visokog krvnog tlaka i apneje prilikom spavanja. Međutim tehnologija vjerojatno neće biti spremna za ovogodišnji pametni sat. Apple također razvija senzor glukoze gotovo cijelo desetljeće pa, tko zna, možda se konačno pojavi u Seriji X.

Konačno, vrlo je moguće da Apple najavi novu verziju pristupačnog Watcha SE. Bilo je glasina da će zamijeniti aluminijsku vanjštinu krutom plastičnom školjkom, što bi trebalo dodatno smanjiti troškove.

AirPods 4

Insajderi isto kažu da Apple priprema dvije nove varijante svojih standardnih slušalica. AirPods 4 mogao bi sadržavati i početni model i verziju srednje razine, a ona bi učinkovito zamijenila AirPods 2 i AirPods 3.

Velika vijest je da će obje verzije AirPods 4 vjerojatno prijeći na USB-C kućište kako bi držale korak s iPhoneom i modelom AirPods Pro druge generacije. Predloženo je da jeftiniji od dva nadolazeća modela neće imati bežično punjenje, ali da će verzija srednje razine podržavati ovu tehnologiju. Ovo je ista strategija koju je Apple slijedio s prethodnim generacijama, pa ima smisla.

  • +4
Apple AirPods treće generacije Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Obje bi verzije trebale imati sličan dizajn, iako će varijanta srednje razine vjerojatno podržavati aktivno poništavanje buke, poput modela Pro. Tim rečeno, vrlo vjerojatno nećemo vidjeti osvježene slušalice Pro.

Appleov događaj mogao bi izazvati iznenađenje jednim komadom hardvera. Govorilo se da Apple priprema veliki redizajn računala Mac mini. Analitičari su sugerirali da će on biti najmanje stolno računalo tvrtke ikada - otprilike iste veličine kao Apple TV streaming box.

Navodno će postojati dvije verzije nadolazećeg Mac minija, jedna sa standardnim čipom M4 i druga sa snažnijim čipom M4 Pro. Priča se da će osnovni model početi isporučivati ovaj mjesec, pa je moguće da će Apple provesti nekoliko minuta za računalom na nadolazećem događaju. Međutim nemojte računati na to. Ovo je događaj za iPhone i pametne satove, a minijaturizirano računalo moglo bi poremetiti taj sklad, piše Engadget.