PROJEKT STUDENATA

U istraživanju jednog od najvećih svjetskih misterija mogla bi pomoći – robotska riba Eva

12.08.2024 u 20:37

Bionic
Reading

Posljednje dvije godine studenti strojarstva na ETH Zürich vrijedno rade na vrhunskim robotima koji bi mogli promijeniti način na koji se proučavaju svjetski oceani i njihove dubine

Grupa SURF-eDNA koju vode studenti fokusirala se na izgradnju jata mekih robotskih riba od kojih je riba Eva posljednja, prenosi CNN. Robotska riba Eva može zamahnuti svojim silikonskim repom s jedne na drugu stranu, a pokreću je pumpe, koje joj osim mahanja repom omogućuju i tečno klizenje kroz hladnu vodu züriškog jezera, gdje se testirala.

Studenti su Evin izgled pokušali napraviti što vjerodostojnije jednoj oceanskoj, ribi kako bi njezina prisutnost u oceanskim vodama bila što manje invazivna u ekosustavu kojeg bi se istraživalo. Biomimetički dizajn trebao bi spriječiti druge ribe ili morske životinje da ih ona prestraši.

Eva - robotska riba

Evina sposobnost kamuflaže nije jedina značajka koja je čini posebnom. Autonomno podvodno vozilo (AUV) također je opremljeno kamerom za snimanje pod vodom i sonarom. Potonji uparen s algoritmom omogućuje izbjegavanje prepreka. AUV također ima filter za prikupljanje DNK iz okoline u kojoj pliva.

Video Izvor: Društvene mreže / Autor: TUAN NGUYEN CAPITAL - CNN

Čestice eDNA mogu se poslati u laboratorij na sekvenciranje kako bi se utvrdilo koje vrste žive u tom području. Sve životinje odbacuju svoj DNK, tako da postoji DNK koji pluta okolo i možemo se pronaći i poslužiti u dodatnoj analizi morskog životinjskog svijeta. Učenici se nadaju da će Eva znanstvenicima pružiti detaljniju sliku oceana.

Ocean je još uvijek neistraženo područje

Unatoč tome što pokriva više od sedamdeset posto našeg planeta, velik dio onoga što se nalazi ispod površine ostaje misterij. Alati poput AUV-ova i vozila na daljinsko upravljanje sve se više koriste za istraživanje oceana i podvodnih staništa. Startup Aquaai, osnovan u Kaliforniji, razvio je dronove nalik ribama klaunovima koji mogu prikupljati informacije poput razine kisika, saliniteta i pH podvodnim reljefima. Prošle je godine rover uhvatio najdublju dosad snimljenu ribu na dubini od 8300 metara.

Upotreba eDNA za praćenje bioraznolikosti morskih vrsta i uzorkovanje može biti i zaostalo, tako da ga neki znanstvenici još uvijek prikupljaju hvatanjem vode u šalicu nagnutu preko boka čamca. Napredniji alati koji mogu detaljnije proučavati velike dubine mogli bi biti od vitalnog značaja za bolju zaštitu oceana, pogotovo u vrijeme kada su oceanska staništa suočena s prijetnjama od klimatskih promjena, prekomjernog izlova i drugih ljudskih aktivnosti.