U TVORNICAMA

Musk: 'Tesla će od sljedeće godine koristiti humanoidne robote!'

23.07.2024 u 09:15

Bionic
Reading

Tesla će od sljedeće godine koristiti humanoidne robote u 'niskoj proizvodnji', za internu upotrebu tvrtke. 'Nadamo se da ćemo robote imati i u visokoj proizvodnji za druge tvrtke 2026. godine', rekao je Musk

Tehnološki milijarder ranije je rekao da očekuje da će robot, zvan Optimus, biti spreman za korištenje u Teslinim tvornicama do kraja ove godine, te da bi mogao biti spreman za prodaju već krajem 2025.

Druge tvrtke, uključujući Hondu i Boston Dynamics, također razvijaju vlastite humanoidne robote. Tvrtke se klade na te robote kako bi riješile nedostatak radne snage, ali i za obavljanje rutinskih zadataka koji bi mogli biti opasni ili zamorni za ljude, poput logistike, skladištenja i proizvodnje.

Tesla je u rujnu 2022. godine predstavila prvu generaciju svog Optimus robota, nazvanog Bumblebee. Ove godine tvrtka je objavila videozapis druge generacije humanoidnog robota kako presavija majicu u Teslinoj tvornici, piše Reuters.

Musk je vijest o humanoidnim robotima u Teslinim tvornicama objavio samo dan prije nego što Tesla treba objaviti svoje najnovije financijske rezultate. Prethodno je Musk rekao da je Tesla planirala masovnu proizvodnju robota, te da cijena bude manja od 20.000 dolara svaki.

Međutim Musk je poznat po postavljanju ambicioznih rokova za svoje tvrtke, koje često ne ispunjava. Godine 2019. rekao je da je 'uvjeren' da će Tesla do sljedeće godine imati robotaksije na cesti. Zatim je ranije ove godine najavio da će dugoočekivani robotaksi biti predstavljen 8. kolovoza, da bi prošlog tjedna rekao da se predstavljanje odgađa, odnosno će otkrivanje robotaksija ipak potrajati dulje, navodeći da je zatražio 'važnu promjenu dizajna' prednjeg dijela vozila.

Muskovo poslovanje sve se više fokusira na tehnologije poput umjetne inteligencije, autonomne vožnje i robota u vrijeme usporavanja potražnje za električnim vozilima, koja čine više od 80 posto Teslinih tromjesečnih prihoda.Tesla će u utorak objaviti rezultate za drugo tromjesečje, pri čemu Wall Street očekuje da će marže pasti na najnižu razinu u više od pet godina. Fokus će biti i na Muskovim ambicioznim planovima.