TEHNO SAVJETI

Želite znati koje aplikacije prate vašu lokaciju? Evo uputa za Android

22.07.2024 u 15:14

Bionic
Reading

Aplikacije na uređaju s operativnim sustavom Android zahtijevaju pristup lokaciji za obavljanje raznih funkcija. To ne znači kako morate žrtvovati svoju privatnost

Android nudi nekoliko opcija za kontrolu aplikacija koje mogu pratiti vaše kretanje.

Kako vidjeti koje aplikacije imaju dopuštenja za praćenje lokacije

Android pokazuje koje aplikacije mogu pristupiti podacima o vašoj lokaciji u jednom središnjem izborniku unutar aplikacije Settings. Evo kako mu pristupiti:

  • Otvorite aplikaciju Settings na svom telefonu.
  • Pomaknite se prema dolje i kucnite Location.
  • Odaberite App location permissions za prikaz popisa aplikacija kategoriziranih na temelju njihovog pristupa lokaciji.
  • U odjeljku Not allowed vidjet ćete popis aplikacija koje nemaju pristup vašoj lokaciji.

Kako promijeniti dopuštenja za praćenje lokacije

Za ovo možete koristiti isti izbornik u sklopu aplikacije Settings. Odaberite aplikaciju za koju želite promijeniti dopuštenja lokacije i odaberite jednu od sljedećih opcija: Allow all the time, Allow only while using the app, Ask every time ili Don't allow. Imajte na umu kako se dostupne opcije u izborniku mogu razlikovati za različite aplikacije.

Kada aplikaciji dajete dopuštenje za lokaciju, također možete omogućiti sklopku Use precise location ako je potrebno. Ova postavka pomaže aplikacijama kao što su Uber i Google Maps da što točnije otkriju vašu lokaciju.

Kako provjeriti koje su aplikacije nedavno zatražile vašu lokaciju

Osim što vidi koje aplikacije imaju dopuštenja za lokaciju, Android također vodi evidenciju kada aplikacija pristupa vašoj lokaciji, zajedno s drugim važnim dopuštenjima za pametni telefon. Morat ćete koristiti Androidovu značajku Privacy Dashboard. Evo kako to možete učiniti:

Otvorite aplikaciju Settings i idite na Security & privacy. Kucnite Privacy, odaberite Privacy Dashboard s padajućeg izbornika. Na sljedećoj stranici odaberite Location kako biste došli na stranicu Location usage.

Na sljedećoj stranici vidjet ćete 24-satnu vremensku traku koja prikazuje koje su aplikacije nedavno pristupile podacima o vašoj lokaciji s točnim vremenom kada su to učinile.

Prema zadanim postavkama Android ne prikazuje korištenje lokacije za aplikacije i usluge sustava. Kako biste ih uključili u vremensku traku, kucnite izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu i odaberite Show system.

Također možete brzo vidjeti koje su aplikacije nedavno pristupile vašim podacima o lokaciji ako odete na Settings pa Location.

Ako ne možete pronaći značajku Privacy Dashboard, možete upotrijebiti posebnu aplikaciju za upravljanje dopuštenjima Android aplikacija koja nudi slično iskustvo, piše Make Use Of.