KONKURENCIJA IZ KINE I SAD-A

Kako europski startupi mogu osigurati da im radnici ne odu u američke tvrtke

28.10.2024 u 13:40

Bionic
Reading

Samo šačica europskih zemalja promijenila je zakone kako bi se povećalo vlasništvo zaposlenika u startupovima i bolje konkuriralo SAD-u u privlačenju radnika i ulaganja, pokazalo je izvješće investicijske tvrtke Index Ventures

Europska unija treba koordiniranu industrijsku politiku, brze odluke i velika ulaganja ako želi držati korak sa SAD-om i Kinom, ustvrdio je Mario Draghi u dugo iščekivanom izvješću objavljenom u rujnu.

Više od 500 izvršnih direktora i osnivača startupova pridružilo se 2019. godine kampanji čiji je cilj promjena propisa o vlasništvu radnika i stvaranje povoljnijeg okruženja za startupove. Vlasništvo bi europskim startupovima trebalo osigurati radnu snagu i spriječiti njezin odlazak u konkurentske američke tvrtke.

Njemačka, Francuska, Portugal i Velika Britanija najuspješniji su u promjenama zakona, koji su sada u rangu američkih ili su čak i bolji, dok su Finska, Švicarska, Norveška i Švedska u izvješću Index Venturesa dobile slabije ocjene.

Izlazak tvrtki poput britanskog financijsko-tehnološkog startupa Revolut na burzu pretvara vlasničke udjele zaposlenika u novac, ustvrdio je Martin Mignot, partner u Index Venturesu i investitor u Revolutu čija se vrijednost procjenjuje na 45 milijardi dolara.

Index Ventures ima urede u Londonu i San Franciscu i ulaže u prvom redu u tehnološke kompanije, izdvojivši na internetskoj stranici, uz Revolut, i Facebook, Deliveroo, Just Eat, RobinHood i SwiftKey.