opasna situacija

Oglasili se iz Rimca nakon vijesti da se dio Nevera povlači s cesta u SAD-u

28.10.2024 u 12:08

Bionic
Reading

Ako je niskonaponski kabel C19 nepravilno postavljen, može doći do pregrijavanja i kratkog spoja, a posljedično i zapaljenja Rimac Nevere. Distributeri bi trebali besplatno otkloniti kvar

Američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama ovih je dana opozvala je devet automobila Rimac Nevera proizvedenih prošle i ove godine. Kao razlog opoziva navode opasnost od požara zbog nepravilno pričvršćenog niskonaponskog kabela C19. Ako taj kabel nije pravilno pričvršćen, može doći do njegova pregrijavanja, kratkog spoja, a posljedično i požara, javlja Forbes.

Vlasnicima se savjetuje da ne voze automobile dok ne obave tehnički pregled. Prodajna mjesta Rimca u Sjedinjenim Američkim Državama će besplatno pregledati vozila i ukloniti kvar. Vlasnici automobila bi o svemu trebali biti obaviješteni tek 18. studenog.

  • +4
Prva Nevera isporučena u SAD Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Rimac

Vatrena prošlost

Iako opozivi nisu neobični u automobilskoj industriji, obično se za neki potencijalno opasni kvar dozna na dva načina. Prvi način je da je greška uočena u proizvodnji, a druga da se incident zaista dogodio. U ovom slučaju nije poznato kako je opasnost otkrivena, ali Rimac već ima povijest zapaljenja vozila.

Prije dvije godine se u garaži luksuzne vile u Voloskom zapalio električni bicikl Greyp kojeg proizvodi istoimena tvrtka Mate Rimca. Istraga je tad utvrdila da je došlo do kvara u akumulatoru koji je eksplodirao. Požar je zahvatio garažu u kojoj su izgorjela tri skupocjena vozila.

Uz to, zabilježeno je i nekoliko manjih požara u Rimčevim tvornicama, pa i u Kampusu kod Kerestinca. Ondje su se u travnju ove godine zapalile baterije. Požar je brzo ugašen zahvaljujući tome što tvornica ima vlastitu vatrogasnu službu.

  • +32
Rimac Kampus Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Rimac Grupa

Rimac: 'Sami smo uočili potencijalni problem na Neverama'

U Rimac Automobilima sami su uočili potencijalni problem s niskonaponskim električnim vodom u Neverama te će potencijalnu grešku ispraviti bez ikakvih troškova za kupce, istaknuli su iz Rimac Automobila nakon što je objavljeno da je u SAD-u povučeno devet primjeraka hiperautomobila Nevera.

'Obratili smo se vlasnicima Nevera kako bismo riješili zabrinutost oko montaže niskonaponskog C19 električnog voda. Naime, tijekom redovne provjere kvalitete u našem proizvodnom procesu uočili smo potencijalni problem. Iako nisu prijavljeni nikakvi incidenti ili pritužbe kupaca, niti su uočeni sigurnosni problemi vezani uz vozila, poduzimamo proaktivne korake kako bismo osigurali najviše standarde sigurnosti i performansi', odgovorili su za Hinu iz Rimac Automobila.

Ističu da standardni proces opoziva uključuje pregled vozila na mjestima njihove isporuke, kao i da su  Rimac i njegovi ovlašteni servisni partneri već započeli proces pregleda i, ako bude potrebno, ispravit će usmjerenja električnog voda bez ikakvih troškova za kupca. Kako je rečeno nedavno na promociji Rimac kampusa, do sada je proizvedeno 39 Nevera, ali nisu sve prodane.