MALA ŠKOLA

Kako ne prekoračiti podatkovni limit

19.09.2013 u 09:15

Bionic
Reading

Čak i kada ne radite ništa sa svojim pametnim telefonom, on troši podatkovni promet. Kako ga zaustaviti i tako uštedjeti na podatkovnom prometu?

Pametni telefoni s obiljem aplikacija troše goleme količine podatkovnog prometa. No iako postoje korisnici koji imaju neograničen podatkovni promet, većina ih se mora snaći sa 500 MB ili GB mjesečno.

Mobilni operateri svjesni su da u današnje vrijeme jedan GB podataka nije mnogo i pokušavaju svoje korisnike limitom prisiliti da odaberu skuplju tarifu s više podatkovnog prometa.

No kako uopće znati kolika je potrošnja i kako je ograničiti u trenucima kad ste pri kraju limita? TechHive  prikupio je nekoliko savjeta kako ne prekoračiti podatkovni limit, ma koliko on velik ili malen bio.

Provjeravajte potrošnju

Bez obzira na to što pažljivo koristite pristup internetu putem svog pametnog telefona ili tableta, uvijek možete koristiti manje.

Kako biste točno znali koliko podataka trošite svaki mjesec, morat ćete kontrolirati što radi vaš pametni telefon i kad ga vi ne koristite.

Postoji nekoliko načina kako možete kontrolirati svoju potrošnju. Najjednostavniji način je koristiti se aplikacijom za kontrolu podatkovnog prometa koja se nalazi u vašem uređaju s Androidom ili iOS-om.

Kod Androida podatkovnu potrošnju možete pronaći u 'Settings' pod 'Wireless and network' u opciji 'Data usage'. Osim ukupne potrošnje, grafikon će vam pokazati i koliko koja od aplikacija koju imate koristi podatkovne veze i kad je vi ne koristite.

Korisnici iOS-a neće se baš usrećiti s podacima koje im nudi njihov uređaj. Potrošnju mogu pronaći u 'Settings' pod 'General' odnosno 'Usage'. Tamo trebaju odabrati 'Cellular usage' na samom dnu ekrana. Uređaj prikazuje potrošnju, ali samo od posljednjeg puta kad ste resetirali brojač. Ako ste ga zaboravili resetirati na početku mjeseca, podaci su gotovo neupotrebljivi.

U Hrvatskoj mobilni operateri ne nude nikakve posebne aplikacije kojima bi se mogla provjeriti točna potrošnja, ali je to moguće pozivom korisničkoj službi ili upisivanjem određenog koda ili slanjem koda u SMS-poruci, ovisno o tarifi koja se koristi.

Koristite Wi-Fi

Sve više javnih prostora u Hrvatskoj nudi besplatan pristup internetu putem bežične mreže. Od benzinskih postaja, preko kafića pa do javnih mreža u gradovima.

I dok se možete mučiti s internom aplikacijom za spajanje na bežičnu mrežu koja i nije previše precizna, možete i odabrati neku od aplikacija za traženje bežične mreže koja će vam dati točne podatke ako trebate upisati lozinku za pristup internetu.

Jedna od takvih aplikacija je Wi-Fi Finder koja je dostupna za iOS i za Android, a sadrži bazu podataka o više od 550 tisuća bežičnih mreža u 144 zemlje diljem svijeta. Aplikacija će za svaku mrežu koju pronađe identificirati pružatelja usluge, tip lokacije na kojoj se nalazi i plaća li se pristup takvoj mreži ili ne.

Ako se bojite da će vam uređaj zbog loše veze automatski prijeći u podatkovni promet, što je pogotovo nezgodno u roamingu, jednostavno isključite tu mogućnost ili uključite 'Zrakoplovni način rada' kako biste bili sigurni da nećete potrošiti megabajte uzalud.

Otkrijte koje aplikacije najviše troše

Različite aplikacije, različito troše. Neke su veoma izravne u svojoj potrošnji vašeg podatkovnog prometa i prestaju s potrošnjom kad ih ne koristite. Druge pak troše i bez vašeg znanja.

Među najvećim potrošačima su aplikacije za društvene mreže koje se stalno ažuriraju, igre i aplikacije za pohranu u oblaku poput Dropboxa ili Google Drivea.

Kako biste točno otkrili koja aplikacija najviše troši, isprobajte aplikaciju Onavo Count koja ne samo da će prokazati rasipnika, već će vam pokazati i popis najpopularnijih aplikacija i kolika je njihova potrošnja.

Još jedan način na koji možete razvuči posljednje megabajte je korištenje jednostavnih internetskih preglednika. Opera Mini primjerice, komprimira web-stranice prije prikaza na uređaju.

Ako želite pak samo čitati tekstove, a fotografije i medijski sadržaj vam ne trebaju, isprobajte TextOnly za Android odnosno TextBrowser za iOS.

Blokirajte oglase

Oglasi na mobilnim uređajima ne samo da su dosadni i naporni, već mogu i povećati potrošnju vašeg podatkovnog prometa. No, postoji nekoliko načina kako ih blokirati.

Najjednostavniji je način da kupite 'pro' verziju igre ili aplikacije koju koristite i u kojoj se oglasi pojavljuju.

Drugi je način blokirati oglase tako što ćete aplikaciju ili igru koristiti bez podatkovne veze. Ali takav način rada neke aplikacije ne podržavaju, što nas dovodi do trećeg načina.

Na žalost ni Google ni Apple ne gledaju blagonaklono na aplikacije koje blokiraju oglase pa ih nećete moći naći u službenim trgovinama. No ako ste spremni 'rootati' ili 'jailbreakati' svoj uređaj, možete koristiti AdAway za Android, odnosno AdBlocker za iPhone.

Zabranite potrošnju u pozadini

Vjerovali ili ne, ali vaš uređaj, koji sad mirno leži na stolu, koristi podatkovni promet. Čak i ako ga trenutačno ne koristite, aplikacije poput vremenske prognoze, e-maila, Facebooka, Twittera ili Dropboxa stalno provjeravaju što ima nova s centralnim serverom.

Kako biste spriječili da aplikacije neovlašteno troše podatkovni promet, jednostavno smanjite broj aplikacija koje zahtijevaju vezu na internet (poput vremenske prognoze, vijesti ili sportskih rezultata).

Osim toga, možete spriječiti aplikacije da se automatski ažuriraju i tako 'pojedu' vašu tarifu. Korisnici Androida u 'Google Playu' trebaju pronaći 'Settings' i 'Auto-update apps' te potom odabrati ili 'Do not auto-update apps' ili 'Auto-update apps over Wi-Fi only'.

Korisnici iOS-a ne moraju se brinuti oko automatskog ažuriranja aplikacija.

Osim ažuriranja, možete blokirati i korištenje podatkovnog prometa. U 'Settings' odaberite 'Wireless and network' te potom 'Data usage'. Pronađite 'Auto sync data' jednostavno isključite tu opciju.

Ako ipak želite omogućiti normalan rad nekim aplikacijama, ali zabraniti pristup podatkovnom prometu drugima, u 'Settings' odaberire 'Account' i potom odaberte račun kojem želite uskratiti podatkovnu vezu.

Možete odabrati što će se osvježavati, a što ne i u kojim intervalima.

Korisnici iOS-a potrošnju mogu smanjiti isključivanjem obavijest i e-mail poruka. Kako biste spriječili svoju e-mail aplikaciju da stalno provjerava ima li novih poruka otiđite u 'Settings' i pronađite 'Mail, Contacts, Calendars' te odaberite 'Fetch New Data'. Isključite opciju 'Push', a 'Fetch' postavite na 'Manually'. Na taj način će aplikacije kontaktirati server samo kad ih zaista i koristite.

Iskoristite ove savjete i možete drastično smanjiti potrošnju, ali i uspješnije se usredotočiti na obavljanje svakodnevnih zadaća.

Zaista nije nužno da znate kad vam je tko lajkao status ili kakva je temperatura i vlažnost zraka vani u svakom trenutku, zar ne?