nesvakidašnja akcija

Kakva je to čudna veza Japana, Novog Vinodolskog i medalja za Olimpijske igre 2020.

17.03.2017 u 06:08

Bionic
Reading

Grad Novi Vinodolski odazvao se apelu Japanaca koji su pozvali svijet na donaciju starih mobitela, od kojih će biti izrađene medalje za Olimpijske igre 2020. godine. Čak su i krenuli u akciju prije njih

Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Tokiju pozvao je svijet na nesvakidašnju donaciju. Žele, naime, sakupiti dovoljno starih elektroničkih uređaja kako bi od recikliranih materijala napravili zlatne, srebrne i brončane medalje za Olimpijske igre 2020. godine. Njih ukupno pet tisuća, kako bi pokrili i Paraolimpijske igre.  

'Japanci će postaviti spremnike za rabljene mobitele, a to će učiniti i Grad Novi Vinodolski', najavio je predsjednik Gradskog vijeća Novog Vinodolskog Neven Pavelić.

Rečeno - učinjeno. Iako akcija prikupljanja u Japanu neće krenuti prije travnja, građani u spremnik u holu gradske uprave Grada Novog Vinodolskog već sada mogu ubaciti devet vrsta digitalnih uređaja, poput pametnih telefona, kamera, fotoaparata i prijenosnih uređaja za slušanje glazbe.

Sve kako bi pomogli u prikupljanju osam tona kvalitetnog metala za proizvodnju pet tisuća medalja.

'Pretraživanjem vijesti na svom pametnom telefonu naletio sam na članak japanskog blogera. Tekst članka, napisan na engleskom jeziku, govorio je o akciji prikupljanja starih elektronskih uređaja od kojih bi se izradile olimpijske medalje', rekao je Pavelić tportalu. Ta mu se akcija učinila vrlo zanimljivom. A i ako stiže od Japanaca - vjerojatno je dobra, dodaje. 

'Poznato je kako su mobiteli, pametni telefoni i tablet računala sazdani od rijetkih metala kao što su litij, kobalt, silicij, zlato i srebro. Za Japan, zemlju siromašnu rudama, reciklaža je odlična stvar, a građanima je prilika da se svog tog dragocjenog otpada riješe na kvalitetan način', pojašnjava Pavelić.

Prikupljanje će, dodaje, potrajati dok se u kutiji za Japan ne nađe i zadnji stari elektronički uređaj u Novom Vinodolskom. Po završetku akcije, prikupljeni uređaji će, uz pomoć Hrvatskog olimpijskog odbora, biti dostavljeni u Japan. 

'Pozivamo i druge gradove na uključivanje u ovu akciju. Neka je organiziraju na svoj način te pozovu građane da se riješe u našem slučaju - otpada, a u japanskom slučaju – blaga', rekao je Pavelić.