VLASNIŠTVO DRŽAVE

Kina postrožuje propise o vađenju tehnoloških minerala, prijeti kaznama

01.07.2024 u 13:25

Bionic
Reading

Kineska postrožila je propise o vađenju tehnoloških minerala, zaprijetivši kaznama za ilegalno rudarenje, preradu i trgovinu ključnim sirovinama za proizvodnju 'zelene' tehnologije i poluvodiča

Odluku je tijekom vikenda potpisao premijer Li Qiang, izvijestila je novinska agencija Xinhua. Kina je vodeći svjetski proizvođač skupine minerala koji uključuju lantanoide, skandij i itrij i koriste se, između ostalog, u proizvodnji baterija, električnih automobila i poluvodiča.

Vlada u novim propisima ističe i da su tehnološki minerali vlasništvo države i da nijedna organizacija ili pojedinac ne smije na njih polagati prava niti ih uništavati.

Država se pak obavezala na pažljivo vađenje, kontrolu i kvote za rudarenje i preradu. Propisi bi trebali stupiti na snagu 1. listopada ove godine. Kina je 2022. godine iskopala oko 70 posto tehnoloških minerala na globalnoj razini, što joj je osiguralo poziciju na rubu monopola, a drži i 85-postotni udio u preradi.

EU je u 2022. uvezao 18 tisuća tona tehnoloških minerala, za devet posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda, objavljeni krajem prošle godine. Vrijednost uvoza poskočila je za 37 posto, na 146 milijuna eura, a Kina je bila glavni dobavljač.

Peking je već prošle godine ograničio izvoz germanija, galija i grafita zbog trgovinskih napetosti u odnosima sa SAD-om i Europom.