OTKRIO DETALJE

Rimac objavio novi video: Objasnio kako su razvijali robotaksi

01.07.2024 u 11:21

Bionic
Reading

Mate Rimac predstavio je prošli tjedan u novom Rimac Kampusu u Kerestincu prototip robotaksija zvanog Verne; dugoiščekivani je to projekt u Zagrebu za koji mu je Europska komisija odobrila gotovo 180 milijuna eura. Trojica osnivača – Rimac, Marko Pejković i Adriano Mudri - predstavili su viziju i dizajn autonomnog vozila tvrtke Verne (bivši Project 3 Mobility), koji bi prvo trebao početi voziti u Zagrebu 2026. godine, a proizvodit će se u Lučkom. Vrijednost projekta je 535 milijuna eura. No na prezentaciji nije sve prošlo glatko

Naime, Rimac i Mudri dvaput su pokušali 'pozvati' robotaksi putem aplikacije, no oba puta je ostao stajati na pozornici. Dok su jedni na to gledali s razumijevanjem, nanizalo se i kritika javnosti i upitnika. A sada se oglasio i sam Rimac. U videu koji je u ponedjeljak objavio na svom profilu na Facebooku u ponedjeljak, otkriva detalje o razvoju robotaksija tvrtke Verne (bivši Project 3 Mobility).

Rimac navodi da je razvoj konvencionalnog, normalnog automobila 'užasnog dug i kompleksan proces koji ne može napraviti puno ljudi ili zemalja', te da ponekad za to treba 'deset godina i milijarde eura'. Kad se razvije, kaže, 'obično se uzme neka konkurencija, neki prethodnici ili proizvođači koji imaju već neke modele i od toga kreću'.

'Mi smo htjeli napraviti nešto potpuno drugačije - automobil razvijen iz nule kako bi iskoristio sve prednosti autonomne vožnje; da bude najsigurniji, najprostraniji, najudobniji, najbolje iskustvo za čovjeka u autu', govori Rimac.

Predstavio je potom model iz 2019. godine s kojim su, tvrdi, krenuli u razvoj. Već tada su, kaže, imali dvosjed. Ponovio je ono što su oni suosnivači Vernea ustvrdili na prošlotjednom predstavljanju - podaci pokazuju da se u 90 posto vožnji taksijem voze jedna ili dvije osobe.

'Stoga smo im željeli dati najbolje iskustvo i najviše prostora, u dimenzijama automobila kao što je Golf', rekao je Rimac te potom predstavio ostale modele i razvoj - 2021. godine imali su, tvrdi, senzore na krovu, a 2022. redefinirali dizajn, ali i tehničke karakteristike, crash zahtjeve.

'Razvijamo vlastiti auto i ostale elemente sustava. Ali jedan dio koji smo se odlučili ne razvijati jest autonomna vožnja. Radili smo s najboljim firmama u svijetu koje nude takve sustave, a na kraju smo se odlučili na Mobileye jer smatramo da su lideri. Kako se razvija auto, tako se različiti elementi auta testiraju i razvijaju zasebno. U Nio vozilima testiramo samo autonomnu vožnu, a u malim Toyotama skeniramo ulice grada kako bi sustav mogao još bolje funkcionirati - to se koristi samo za mapiranje gradova', rekao je Rimac.

Pokazao je i modele koji rade različite poslove u cijelom procesu. Ušao je potom u robotaksi i pojasnio da je želja tvrtke da osoba ima puno mjesta u automobilu, da može sama prilagoditi temperaturu, pustiti glazbu po svom izboru i da se osjeća 'kao da je automobil njezin'.

  • +7
Mate Rimac i robotaksiji Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Osvrnuo se i na sigurnost koja im je, naglasio je, prioritet. Kaže i da želi da sustav autonomne vožnje koji su odabrali bude 'najsigurniji na svijetu i bolji od 99 posto ljudskih vozača'. 'Ako dođe do nesreće - što je malo vjerojatan scenarij - ovo bi trebao biti najsigurniji auto na svijetu. Naravno, imamo i airbagove koji štite u slučaju bočnog udara ili nekih drugih scenarija', tvrdi Rimac. Dodao je da automobil neće krenuti ako putnik ne stavi pojas pravilno.

'Zagreb je prvi grad gdje testiramo sustav. Nakon tog se širimo druge gradove po Europi i van Europe. Najvažnije za Hrvatsku je to što ovo ostaje hrvatska firma i ti auti će se proizvoditi u Hrvatskoj i izvoziti u cijeli svijet. Nije ekonomska poanta da imamo nekoliko stotina robotaksija koji se voze po Zagrebu. Poanta je da imamo tisuće takvih auta koji su proizvedeni u Hrvatskoj, u tvornici koju sad počinjemo graditi u južnom dijelu Zagreba', ustvrdio je Rimac.

Ponovio je da je ono što su napravili zadnjih 15 godina prije toga zvučalo 'nemoguće i suludo'. 'Proizvoditi najbrže električne aute na svijetu u Hrvatskoj, razvijati i proizvoditi baterije za najbolje proizvođače automobila ovdje, napraviti najveću tvornicu u jugoističnoj Europi... Sve je to izgledalo suludo. Ovo je velik projekt i naravno da nije jednostavan.

Ovakvi koncepti i autonomna vožnja će se dogoditi s nama ili bez nas. No zar nije bolje da mi u Hrvatskoj budemo aktivni dionici tome da se ovakvi auti razvijaju, proizvode i šalju u cijeli svijet? Mi vjerujemo u ovo, idemo završiti projekt. Nadamo se 2026. u Zagrebu', zaključio je Rimac.