šanse za uspjeh 60 posto

Lansiranje najmodernije rakete SpaceX-a odgođeno, drugi pokušaj možete pratiti večeras

11.05.2018 u 12:05

Bionic
Reading

Svemirska agencija Elona Muska jučer je zbog računalnog sigurnosnog sustava odgodila lansiranje bangladeškog satelita, a drugi pokušaj najavila je za danas

SpaceX, poznati proizvođač letjelica u vlasništvu Elona Muska u četvrtak je pokušala lansirati prvi bangladeški satelit, no manje od minute prije polijetanja oglasilo se računalo koje je prijavilo grešku i time učinkovito odgodilo let za jedan dan.

Misiju je trebala izvesti najmodernija transportna raketa pod imenom Falcon 9 Block 5.

Razlozi kvara

'I dalje tražimo razlog zbog kojeg je let odgođen' rekao je Michael Hammersley, inženjer SpaceX-a tijekom prijenosa uživo.

Senzori montirani na rampi sa lansiranje i unutar cijele rakete mogu prekinuti lansiranje ukoliko naiđu na bilo kakve probleme. Tako barem tvrdi Hammrsley koji je naglasio da se 'ovakve odgode leta smatraju standardnim procesom koji osigurava da sve radi kako spada te da je bolje što se greška prepoznala prije polijetanja nego posred leta'.

Dragocjeni teret

Kontrolori leta naglasili da su raketa i satelit pod imenom Bangabandhu-1 potpuno sigurni. Na žalost svih koji su došli vidjeti raketu kako leti u svemir, kvar nisu pronašli dva sata nakon odgode što je rezultiralo prebacivanjem leta na drugi dan.

'Poletjet ćemo sutra (u petak)' zaključio je Hammersley.

KAKAV LIK

Koje to sve kompanije vodi neumorni Elon Musk?

Pogledaj galeriju

Drugi pokušaj leta najavljen je za danas u 21:14.

Musk je prioje leta rekao novinarima kako je Falcon 9 Block 5 dizajniran da bude 'najpouzdanija raketa ikad' te dodao 'Nadam se da me sudbina neće kazniti zbog ove izjave, no to je nedvojbeno ono što vjerujem ja i naši najkonzervativniji kupci. Stoga, molim te sudbino - nemoj me kazniti - namjere su nam zbilja dobre'.

Toliko o sudbini...

  • +8
Falcon Heavy, lansiranje rakete Izvor: Profimedia / Autor: nn

Kako je proteklo lansiranje?

Ako vas zanima kako je izgledalo odgođeno lansiranje, bacite pogled na ovaj video s YouTubea.

Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Što se današnjeg lansiranja tiče, vremenska prognoza najavljuje oko 60 posto šanse uspješnog lansiranja. Ako do njega ne dođe, kompanija može raketu lansirati u subotu.