UPOZORENJE SVIMA

Ljeto, dronovi i požari: Zašto je važno strogo se pridržavati ovih pravila

20.06.2024 u 13:06

Bionic
Reading

U ljetnim mjesecima, šumski požari postaju ozbiljna prijetnja. Protupožarni zrakoplovi, poznati kao 'Kanaderi', ključni su u gašenju tih požara. No, njihova misija može biti ugrožena neovlaštenim letačkim operacijama bespilotnih letjelica (dronova), priopćili su iz udruge BSKS Hrvatska

Osim što dronovi ometaju rad protupožarnih zrakoplova, ugrožavaju i sigurnost posade zrakoplova te interventnih službi na terenu. Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) strogo zabranjuje letenje dronovima u blizini područja gdje se odvijaju hitne intervencije, i to bez odgovarajuće dozvole.

Hrvatska i njeni susjedi suočavaju se s velikim izazovima tijekom ljetnih mjeseci, kada visoke temperature i suhi uvjeti povećavaju rizik od šumskih požara. Kanaderi i druge interventne skupine djeluju diljem zemlje kako bi suzbili požare i spriječili katastrofe.

Pravila zabrane letenja dronovima u blizini hitnih intervencija su na snazi tijekom cijele godine, a posebna pažnja je potrebna u ljetnim mjesecima kada su šumski požari najčešći. Kazne za nepoštivanje ovih pravila iznose od 400 pa sve do 13.262 eura.

Neovlašteno letenje dronovima može ometati rad protupožarnih zrakoplova, produžiti trajanje intervencija i ugroziti živote vatrogasaca i posade zrakoplova. Svaka sekunda je bitna u gašenju požara, a svaka smetnja može imati katastrofalne posljedice.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) upravlja Jedinicom za upravljanje zračnim prostorom (AMC), koja je nadležna za dnevno upravljanje zračnim prostorom. Registrirani piloti dronova trebali bi koristiti AMC portal i AMC aplikaciju kako bi na vrijeme rezervirali svoj zračni prostor i prijavili letačke operacije.

'U konačnici, poštivanje pravila i odgovorno ponašanje tijekom ljetnih mjeseci može spasiti živote i očuvati prirodne resurse. Stoga, apeliramo na sve operatore dronova da se suzdrže od letenja u blizini intervencija i time doprinesu sigurnosti i učinkovitosti protupožarnih aktivnosti.

sve osim nogometa

Učitavanje...