PEKKA LUNDMARK

Ludo! Izvršni direktor Nokije pokazao kako će izgledati budućnost glasovnih poziva

10.06.2024 u 13:30

Bionic
Reading

Izvršni direktor Nokije Pekka Lundmark obavio je telefonski poziv koristeći novu tehnologiju nazvanu 'imerzivni audio i video'. Lundmark kaže da ta tehnologija poboljšava kvalitetu poziva trodimenzionalnim zvukom, što interakciju čini realističnijom, odnosno kao da se osobe koje razgovaraju nalaze u istoj prostoriji

Trenutačni pozivi putem pametnog telefona su monofoni, odnosno sažimaju audio elemente i zvuče manje 'detaljno', ali nova tehnologija će, tvrde iz Nokije, donijeti 3D zvuk te će pozivatelj čuti sve kao da se nalazi u istoj prostoriji s osobom s kojom razgovara.

'Pokazali smo budućnost glasovnih poziva', rekao je Lundmark. On je još 1991. godine sudjelovao u prvom ikad 2G pozivu. 'To je najveći korak naprijed u iskustvu glasovnog pozivanja uživo od uvođenja zvuka monofone telefonije koji se danas koristi u pametnim telefonima i osobnim računalima', rekla je Jenni Lukander, predsjednica Nokia Technologiesa.

Razgovor je održan sa Stefanom Lindströmom, finskim ambasadorom digitalizacije i novih tehnologija. 'Ovo sada postaje standardizirano... tako da pružatelji mrežnih usluga, proizvođači čipova i proizvođači mobilnih telefona mogu to početi implementirati u svoje proizvode', rekla je Lukander, piše Reuters.

Nokia je uputila poziv koristeći običan pametni telefon putem javne 5G mreže. Osim za pozive općenito, ova se tehnologija može koristiti u konferencijskim pozivima, a glasovi sudionika mogu se u tom slučaju razdvojiti na temelju njihove lokacije u prostoru, rekao je Jyri Huopaniemi, voditelj audio istraživanja u Nokia Technologiesu.

Tehnologija je dio nadolazećeg standarda 5G Advanced i Nokia želi mogućnost njenog licenciranja, a vjerojatno će trebati nekoliko godina da bude široko dostupna.