POVREDA PRIVATNOSTI?

Metin AI koristi fotografije i objave korisnika. Europljani se iz toga mogu isključiti, ali ne i Australci

12.09.2024 u 09:52

Bionic
Reading

Meta koristi javne fotografije te objave korisnika Facebooka i Instagrama za obuku umjetne inteligencije. Dok su europskim korisnicima omogućili da se isključe iz masovnog prikupljanja njihovog sadržaja, australski korisnici nemaju tu opciju, čulo se na saslušanju pred australskim parlamentarnim odborom

Matična tvrtka Facebooka i Instagrama obustavila je lansiranje svog AI proizvoda u Europi u srpnju zbog pravila Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i zabrinutosti oko privatnosti. Meta je dobila nalog da prestane koristiti podatke europskih korisnika za obuku svog modela umjetne inteligencije te im je omogućila opciju isključivanja.

Predsjednik istražnog odbora koji proučava usvajanje AI tehnologije u Australiji, senator Tony Sheldon, u utorak je ispitivao izvršne direktore Mete zašto ta opcija nije proširena na australske korisnike. 'Iskreno, volio bih da mogu isključiti tu opciju u Australiji... i volio bih da svi Australci imaju iste mogućnosti kao u Europi, uključujući mene osobno. Zašto nemamo tu opciju' upitao je Sheldon, prenosi Guardian.

Melinda Claybaugh, direktorica politike privatnosti u Meti, odgovorila je da se koriste samo javne objave onih koji su ih postavili kao javne, a ne privatne, i samo za osobe starije od 18 godina. No Claybaugh je pojasnila da je opcija isključivanja u Europi uvedena 'zbog specifičnog pravnog okvira' i nije željela potvrditi hoće li takva opcija biti ponuđena i Australcima.

Senator David Shoebridge iz Stranke zelenih upozorio je da bi Australci morali retroaktivno postaviti sve svoje objave kao privatne još od početka korištenja Facebooka. 'Sve do danas Meta je odlučila automatski prikupiti sve fotografije i tekstove iz svih javnih objava na Instagramu i Facebooku koje su Australci dijelili od 2007., osim ako su ih svjesno postavili kao privatne. To je zapravo realnost, zar ne?' rekao je Shoebridge.

'Točno', odgovorila je Claybaugh, dodajući da korisnici sada mogu postaviti svoje objave kao privatne da bi spriječili buduće prikupljanje podataka, no to ne mijenja činjenicu da su dosadašnje objave već prikupljene.

Sheldon je istaknuo da milijuni Australaca koriste Facebook i Instagram, a da nisu dali suglasnost za to da se njihove fotografije, videozapisi ili privatni podaci koriste za obuku AI modela.

'Vjerujem da su ljudi diljem svijeta umorni od toga da tehnološki divovi rade što god žele, potpuno ignorirajući zakone i prava, a istovremeno uzimaju stvari koje pripadaju ljudima, čime se krše njihova osnovna prava', rekao je Sheldon. 'Očekujem da će vlade poduzeti nešto po tom pitanju.'

Ovaj slučaj otvara pitanja o privatnosti i transparentnosti u digitalnom dobu te poziva na hitnu regulaciju tehnoloških tvrtki koje se koriste podacima bez jasnog pristanka korisnika.