LOŠE VIJESTI

Microsoft ugasio Fable Legends, Lionhead vjerojatno pred zatvaranjem

08.03.2016 u 12:07

Bionic
Reading

Prema posljednjim vijestima, Microsoft je ovog popodneva službeno objavio prekid rada na Fable Legendsu, kao i veliku mogućnost skorašnjeg zatvaranja Lionhead Studiosa

Podsjetimo, radi se o firmi koja nam je pored serijala Fable donijela klasik Black and White. Na čelu kompanije donedavno je bio poznati dizajner Peter Molyneux, koji je prošle godine odlučio osnovati nezavisni studio 22 Cans i napustiti svijet mainstream gejminga.

Lionhead je do tog trena vrlo usko surađivao na promociji Microsoftovog hardvera za igranje - dijelom i konzolaškim ekskluzivama o kojima su vlasnici PC-ja i konkurentskih konzola mogli samo sanjariti. Kvaliteta dotičnih je pak diskutabilna, prije svega zbog činjenice da je vrhunac serijala Fable bio drugi nastavak igre izdan prije više-manje sedam godina.


Nakon prošlogodišnjeg Molyneuxovog odlaska iz firme Lionhead je nastavilo rad na crossplatformskoj uzdanici Fable Legends. Radilo se multiplayer naslovu čiji je razvoj trajao sve do danas, kada je Microsoft svemu odlučio stati na kraj. Premda gašenje Lionheada nije na papiru, Microsoft tvrdi da je u pregovorima sa zaposlenicima o uvjetima zatvaranja, što nam otprilike dođe na isto.

Još jedna firma koja je u potpunosti ugašena je i Press Play, a tvorac je nadolazeće igre Project Knoxville

'Odluke o zatvaranju bile su doista teške za sve nas u Microsoftu, pogotovo s obzirom na to da nisu vezane uz kvalitetu rada firmi koje moramo zatvoriti - imali smo privilegiju raditi s tim kreativnim i posvećenim ljudima', rekao je glavni menadžer Microsoft Studiosa u Europi, Hanno Lemke. 'Lionhead Studios je oduševio milijune fanova svojim serijalom Fable proteklih desetljeća. Press Play je obogatio industriju igara naslovima poput Max: The Curse of Brotherhood i Kalimba, koje su imale velik broj strastvenih obožavatelja. Ovim promjenama Microsoft Studios nastavlja se fokusirati na investicije i razvoj igara i franšiza koje fanovi najviše vole igrati', zaključio je.

Ovaj slijed događaja teško će pogoditi mnogobrojne Lionheadove zaposlenike koji su krajem prošlog mjeseca još ambiciozno promovirali betu Fable Legendsa. Microsoft se nada da će oni uz preporuke i pomoć koju im nudi uskoro pronaći novi posao.