'TESLINO ORUŽJE'

Misteriozne kuglaste munje stvorene u laboratoriju

20.08.2013 u 12:36

Bionic
Reading

Američki su znanstvenici razvili učinkovitu tehniku za stvaranje kuglastih munja koje ljudi u prirodi zbog neobičnog oblika i načina leta često pogrešno smatraju NLO-ima

Tim iz Colorada uspio je stvoriti blještave oblake plazme iz otopine elektrolita i održati ih na životu oko pola sekunde. U prirodi kuglaste munje znaju lebdjeti iznad polja ili prolaziti kroz građevine te se čak odbijati od zrakoplova. No budući da su vrlo rijetke, izuzetno ih je teško proučavati.

Prema nekim izviješćima kuglaste munje je još 1899. u laboratoriju u Colorado Springsu uspio stvoriti Nikola Tesla. Slavni izumitelj iz hrvatskih krajeva navodno je vjerovao da bi se one mogle koristiti kao moćno oružje. No nikada nije opisao tehniku kojom ih je stvorio pa ih od tada nitko nije uspio reproducirati.

Dr. Mike Lindsay, voditelj novog istraživanja predstavljenog u časopisu Journal of Physical Chemistry, kaže da se kreacije njegova tima zapravo ne mogu nazvati munjama iako početno stanje koje stvara ove plazmoide ima mnoge sličnosti s munjama.

Američki je tim pomoću snimaka napravljenih brzim kamerama otkrio da promjene u kiselosti otopina elektrolita mijenjaju dužinu trajanja kuglastih munja. To je važno za buduća istraživanja jer bi trajnije munje trebale omogućiti kvalitetnije analize njihove prirode.

U studiji su korištene i snimke infracrvenim kamerama. Rezultati otkrivaju da kugle sadrže vodene pare i ugljični dioksid te još neke, zasad neidentificirane tvari.

Dr. Lindsay ističe kako još uvijek nije siguran da su njihove kreacije najvjernije reprodukcije kuglastih munja kakve se viđaju u prirodi, no smatra da će njihovo daljnje istraživanje dati neki konačan odgovor.

'One imaju mnoge sličnosti s vatrenim munjama, a očito nisu nalik na poznatiji fenomen koji se obično naziva st. Elmova vatra, koji je dobro poznat i istražen u prirodi', rekao je Lindsay.

Kuglaste munje za sada su još uvijek neobjašnjena atmosferska električna pojava. Tim imenom nazivaju se blještave sfere raznih veličina od nekoliko centimetara do nekoliko metara. Povezuju se grmljavinskim olujama no traju puno duže od običnih munja. Neka starija izviješća opisuju da su znale eksplodirati te čak imati razorne efekte.

Veliko zanimanje za istraživanje kuglastih munja pokazale su američke zračne snage.