POSAO BUDUĆNOSTI U TESLI

Musk zapošljava, traži ljude za obuku humanoidnih robota: Ovo su uvjeti

22.08.2024 u 08:51

Bionic
Reading

Tesla plaća ljudima da obuče humanoidnog bota Optimus putem snimanja pokreta. No taj zadatak može zahtijevati ogromne količine podataka

Tesla zapošljava ljude koji bi pomogli u obuci njegova humanoidnog robota Optimus tako što će nositi motion capture (snimanje pokreta) odijela i imitirati radnje koje će se očekivati od njega u budućnosti.

Pozicija operater za prikupljanje podataka, prema službenoj Teslinoj stranici za karijere, nudi plaću do 48 dolara po satu (što je oko 43 eura, dakle od 6800 do 7500 eura mjesečno). Zahtijeva pritom hodanje više od sedam sati dnevno dok nosite teret do 13,6 kilograma, uz nošenje VR slušalica u duljem razdoblju.

Zaposlenici moraju biti visoki između 170 i 180 centimetara - vjerojatno kako bi odgovarali projekciji visine robota Optimus od 173 centimetra. Službeni Optimusov račun na X-u već je ranije dao naslutiti što uključuje ova uloga, a prema izvješću Business Insidera, Tesla je prošle godine zaposlila preko 50 radnika na toj poziciji.

Motion capture (snimanje pokreta) uobičajena je i obično isplativa metoda za obuku robota da izvode pokrete slične ljudskima, a Tesla je jedna od prvih tvrtki koja to radi na ovoj razini. Iako su neki online videozapisi prikazali robota Optimus kako obavlja razne zadatke, Animesh Garg, viši istraživač u Nvidia Researchu, rekao je za Business Insider da će mu možda trebati milijuni sati podataka prije nego što bude spreman za rad u Teslinim tvornicama.

'Potrebna količina prikupljenih podataka mogla bi lako iznositi pola milijarde dolara, a pravo pitanje je - čak i ako to postignete - hoćete li uspjeti? Jer nema jamstva uspjeha', rekao je Garg, prenosi Verge. To je tipično za humanoidne robote i umjetne inteligencije koje njima upravljaju, što zahtijeva golemu količinu treninga. Tesla je u rujnu 2022. godine predstavila prvu generaciju svog robota Optimus, nazvanog Bumblebee.

Podsjetimo, izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da će od sljedeće godine koristiti humanoidne robote u 'niskoj proizvodnji', za internu upotrebu u tvrtki. 'Nadamo se da ćemo imati robote i u visokoj proizvodnji za druge tvrtke 2026. godine', rekao je Musk. Tehnološki milijarder ranije je najavio da očekuje da će robot Optimus biti spreman za korištenje u Teslinim tvornicama do kraja ove godine te da bi mogao biti spreman za prodaju već krajem 2025.

Iako je Musk obećao da će 'zaista korisni' roboti biti u proizvodnji sljedeće godine (što je rok za koji je i sam priznao da je djelomično nagađanje), čini se da Optimus trenutno nije puno bliže dovršetku od konkurentskih ponuda iz Boston Dynamicsa, Figurea i Apptronika. Te tvrtke klade se na robote kako bi riješile nedostatak radne snage, ali i za obavljanje rutinskih zadataka koji bi mogli biti opasni ili zamorni za ljude, poput logistike, skladištenja i proizvodnje.