SKRIVENI OD PIRATA?

Iskopani rimski srebrni novčići na jugu Italije

03.09.2024 u 09:29

Bionic
Reading

Arheolozi su iskopali 27 rimskih srebrnih novčića na udaljenom otoku u južnoj Italiji za koje se vjeruje da su bili skriveni od pirata, priopćile su lokalne vlasti u ponedjeljak

Novčići, datirani između 94. i 74. godine prije Krista, otkriveni su na istom području gdje je 2010. pronađeno još 107 novčića na udaljenom otoku Pantelleria, koji se nalazi u dijelu mora između Tunisa i Sicilije. Nalazište je također blizu mjesta na kojem su nekoliko godina ranije pronađene biste Cezara, Agripine i Tita.

Arheolozi predvođeni Thomasom Schäferom s njemačkog Sveučilišta u Tübingenu pronašli su novčiće tijekom projekta čišćenja i restauracije u Akropoli San Marco i Santa Teresa, priopćila je regija Sicilija.

Prema Schäferu, neki od srebrnih novčića ponovno su izronili nakon kiše, dok su drugi pronađeni ispod velike stijene tijekom iskapanja. 'To mjesto nam je vratilo narodnu skupštinu gdje su se sastajali članovi senata. Ima ih samo pet u cijeloj Italiji, a ova je u najboljem stanju', dodao je Schäfer, objašnjavajući da je mjesto stoljećima ostalo netaknuto.

Arheolog je rekao kako vjeruje da je blago bilo skriveno tijekom gusarskog napada, što je bila česta pojava u to vrijeme, a potom nikada nije pronađeno. 'Ovo otkriće nudi vrijedne informacije za rekonstrukciju događaja, trgovačkih kontakata i političkih odnosa koji su obilježili Mediteran u doba Rimske Republike', rekao je regionalni vijećnik Francesco Paolo Scarpinato.