SMRAD TRULIH JAJA

Na planetu izvan Sunčevog sustava otkriven sumporovodik

09.07.2024 u 08:10

Bionic
Reading

Planet HD 189733b, otkriven 2005., već je bio poznat kao poprilično ekstremno mjesto: plinoviti div, nešto veći od Jupitera, kobaltno plave boje s kišama od rastaljenog stakla koje zbog snažnih atmosferskih vjetrova lete vodoravno

Kako to nadmašiti? Dodajte sumporovodik, kemijski spoj zaslužan za smrad trulih jaja. Znanstvenici su u ponedjeljak rekli da su novi podaci svemirskog teleskopa James Webb pružili potpuniju sliku planeta HD 189733b, koji već pripada među najistraživanije planete izvan Sunčevog sustava. Sumporovodik je u tragovima otkriven u njegovoj atmosferi, što dosad nije zabilježeno ni na jednom planetu izvan Sunčevog sustava.

'Da, smrad svakako doprinosi njegovom već zloglasnom ugledu. To nije planet koji mi ljudi želimo posjetiti, već vrijedna meta za produbljivanje našeg razumijevanja planetarne znanosti', rekao je astrofizičar Guangwei Fu sa sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Nature.

Riječ je o vrsti nazvanoj 'vrući Jupiter', a pripadaju joj plinoviti divovi sličnim najvećem planetu našeg Sunčevog sustava koji su znatno topliji zbog svoje blizine matičnim zvijezdama. Ovaj planet je 170 puta bliži svojoj matičnoj zvijezdi nego što je Jupiter Suncu.

Temperatura na strani planeta okrenutoj prema zvijezdi iznosi oko 930 Celzijevih stupnjeva. 'Poprilično su rijetki. Nalaze se u nešto manje od jednog solarnog sustava na 100 njih', rekao je Fu o vrućim Jupiterima. Ovaj se planet nalazi 64 svjetlosne godine od Zemlje, unutar naše galaksije Mliječnog puta, u zviježđu Lisica.

'Bliska udaljenost ga čini svijetlim i prikladnim za detaljne studije. Na primjer, otkriće sumporovodika koje je ovdje zabilježeno bi bilo znatno teže na drugim, udaljenijim planetima', pojasnio je Fu.

'Iako ne tražimo život na HD 189733b-u, prevruć je, sastavljen uglavnom od vodika i helija, nije poput Zemlje i tako dalje, razumijevanje njegove atmosfere nam omogućuje razumjeti kako se fizika i kemija ponašaju u različitim okolišima i početi sastavljati 'recept' za formiranje planeta'.