PROIZVODNJA ČIPOVA

Na pomolu najveća tech akvizicija? Qualcomm navodno želi preuzeti posrnuli Intel

23.09.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Qualcomm, jedna od vodećih tvrtki i u proizvodnji čipova, nedavno je pristupio posrnulom proizvođaču čipova Intelu s prijedlogom o potencijalnom preuzimanju, doznaje Wall Street Journal. Nakon te vijesti dionice Intela su skočile, a zatim zaključile dan s rastom od oko tri posto. S druge strane, Qualcommove dionice pale su za približno tri posto. Ako bi došlo do realizacije, ovaj dogovor bio bi jedna od najvećih tehnoloških akvizicija u povijesti

Wall Street Journal prošlog petka izvijestio je da se Qualcomm obratio Intelu u vezi s mogućim preuzimanjem. Iako je dogovor 'daleko od konačnog', prema neimenovanim izvorima lista, to bi predstavljalo ogroman pad za Intel, nekad najvredniju tvrtku za proizvodnju čipova na svijetu, a dominirala je tim tržištem zahvaljujući svojoj procesorskoj tehnologiji x86. New York Times potvrdio je izvješće u petak navečer, dodajući da 'Qualcomm još nije dao službenu ponudu za Intel'.

Kad bi se dogovor sklopio i prošao nadzor regulatora, to bi bio velik uspjeh za Qualcomm jer je ove godine ponovo ušao na tržište procesora za stolna računala, kao dio Microsoftove strategije za umjetnu inteligenciju u PC-ju, poslije godina dominacije na tržištu mobilnih procesora.

Intel je nedvojbeno u najslabijoj poziciji u posljednjih nekoliko godina. Iako su mnogi njegovi segmenti poslovanja još uvijek profitabilni, tvrtka je najavila značajne rezove, promjene u strategiji i otpuštanje više od 15 posto radne snage u kolovozu, nakon što je prijavila gubitak od 1,6 milijardi dolara, piše Verge.

U to je vrijeme izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao da će prestati sa svim nebitnim poslovima i najavio da će odvojiti proizvodnju čipova, dio tvrtke koji je dugo proglašavao moćnijom u odnosu na konkurentski AMD i mnoge proizvođače čipova koji se oslanjaju na subjekte poput tajvanskog TSMC-a.

Problem je to što se na TSMC nedavno morao osloniti i Intel kako bi proizveo svoje najsuvremenije čipove - a istovremeno nastavlja obnavljati vlastite proizvodne napore (čiji su troškovi razlog za većinu nedavnih gubitaka). I njegov proizvodni proces 18A navodno je nedavno naišao na probleme.

Dok je Intelov glavni rival AMD također tijekom godina imao problema, gejmeri su mu pomagali na svakom koraku. Osim Nintendo Switcha, čije procesore proizvodi Nvidia, sve veće konzole u posljednjem desetljeću imale su AMD-ov čip, a Intel je navodno propustio priliku da to promijeni s budućim PlayStationom 6.

Također je nedavno izgubio malo povjerenja kod PC gejmera nakon što su dvije generacije njegovih vodećih čipova bile ranjive na čudna rušenja sustava, iako je tvrtka od tada pristala produljiti jamstva za više godina i izdala ažuriranja koja bi mogla spriječiti štetu.

Mnogi Intelovi problemi odnose se i na liderstvo u Silicijskoj dolini, a ne samo u proizvodnji ili profitu - tvrtka još nije veliki igrač što se tiče čipova za poslužitelje s umjetnom inteligencijom jer time dominira Nvidia, niti je nužno značajna mala tvrtka poput AMD-a. Čak joj nije pomogla i proizvodnja GPU-a za gejmere i kreatore.

I dok su Qualcomm, AMD i Apple još uvijek manji igrači što se tiče prijenosnih računala, Intel je sada dvaput preispitao način na koji proizvodi vrhunske čipove za laptope kako bi se borio protiv rastuće prijetnje prividnog trajanja njihove baterije i prednosti integrirane grafike.