DODJELA NA FER-U

Najbolji diplomski rad: Andriji Baniću nagrade Zlatko Smrkić i Baby Smrkić

19.06.2024 u 09:43

Bionic
Reading

U ponedjeljak 10. lipnja u dvorani D2 na FER-u održano je Natjecanje za Nagradu Zlatko Smrkić koja se dodjeljuje za najbolji diplomski rad izrađen na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije FER-a

U formi trominutnih pitcheva studenti su prezentirali svoje diplomske radove pred stručnom komisijom. Riječ je o međunarodno prepoznatom formatu natjecanja u kojem studenti prezentiraju diplomske radove u sažetoj formi i takvi formati namijenjeni su i publici koja nema tehničku pozadinu, priopćili su s FER-a.

Cilj ovakvih natjecanja je i vježbanje prezentiranja ideja bez pretjeranog oslanjanja na korištenu tehnologiju ili tehničko predznanje publike. Najčešća zamka rada na novim tehnologijama upravo je usredotočenost na detalje što ovakva natjecanja žele minimizirati i pripremiti studente za prezentiranje ideja u njihovom budućem radu u kojem će ideje i rješenja najčešće prezentirati ljudima koji ne dolaze iz iste struke kao i oni. Kako bi to mogli studenti su se u pripremi prezentacije, a i u samoj prezentaciji pitali ključna pitanja kao što su:

  • Što ja to radim?
  • Zašto ja to radim?
  • Koje je to pitanje na koje moj rad daje odgovor?

Uz same mentore, za ovo natjecanje studente su pripremali i Luka Krejči, autor knjige Kuharica prezentacija i Matija Srbić, voditelj FER-ovog deep-tech venture buildera Nuqleus.

Na početku natjecanja profesor Davor Horvatić sa Zavoda za teorijsku fiziku čestica i polja PMF-a održao je predavanje Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža. Na kraju svih pitcheva, Davorin Mikulić, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Zlatko Smrkić održao je predavanje o svom diplomskom radu.

Nagradu Zlatko Smrkić, koju dodjeljuje stručna komisija, osvojio je Andrija Banić za diplomski rad Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju. S osvojenih 96 glasova što predstavlja 30 % svih glasova publike Andrija je osvojio i Nagradu Baby Smrkić, nagradu publike. Drugo mjesto osvojila je Karla Sever za diplomski rad Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, a treće David Ivušić za rad Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža.

Svoje diplomske radove pitchali su:

  • Luka Medvidović, Identifikacija tipa izvora svjetla korištenjem RGB kamere, mentor Dubravko Babić,
  • Luka Opalički, Antena s curećim valom zasnovana na moduliranoj impedancijskoj površini, mentor Zvonimir Šipuš,
  • Martina Kruljac, Sustav za bežično mjerenje disanja malih laboratorijskih životinja, mentor Marko Bosiljevac,
  • Andrija Banić, Predikcija dobi iz slika magnetske rezonancije mozga temeljena na prijenosnom učenju, mentorica Jelena Božek,
  • Dora Omanović, Modeliranje fizikalnih zakona temeljenih na podacima korištenjem fizikom informiranih neuronskih mreža, mentor Dario Bojanjac,
  • David Ivušić, Segmentacija CT slika pluća primjenom dubokih neuronskih mreža, mentorica Sonja Grgić,
  • Lara Šarolić, Elektromagnetska svojstva materijala u području milimetarskih valova, mentor Davor Bonefacic,
  • Grigor Škarić, Generiranje GBSAR radarskih podataka primjenom uvjetnih generativnih suparničkih mreža, mentor Marko Bosiljevac,
  • Karla Sever, Sustav za određivanje i upravljanje orijentacijom satelita, mentor Josip Lončar.

Cijeli događaj može se vidjeti na videu Nagrada Zlatko Smrkić 2024 - cijeli događaj, same pitcheve na videu Trominutni pitchevi diplomskih radova na FER-u - Smrkić24, pobjednički pitch u videu Pobjednički pitch diplomskog rada na FER-u - Andrija Banić | Smrkić24, a predavanje profesora Horvatića u videu Kvantna teorija polja može nam objasniti što je to neuronska mreža - Davor Horvatić.