ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Fascinantno: 'Zombi' zvijezda preživjela eksploziju supernove

25.10.2024 u 13:03

Bionic
Reading

'Grob' bijelog patuljka označen je neobičnim kozmičkim 'vijencem'

Astronomi intenzivno proučavaju 'zombi' zvijezdu koja se nalazi u središtu ostataka supernove. Ovakva kozmička eksplozija trebala je uništiti ovu bijelu patuljastu zvijezdu, ali umjesto toga, ona je ostavila svoj 'grob' obilježen cvijetom od krhotina.

Ovu smo umiruću zvjezdu prvi put otkrili 1181. godine, kada se 'nova zvijezda' pojavila u sazviježđu Kasiopeje i ostala vidljiva šest mjeseci prije nego što je izblijedjela. Ova supernova, sada označena kao SN 1181, jedna je od rijetkih promatranih supernova prije izuma teleskopa. Godine 2021. amaterski astronom Dana Patchick pronašao je njezin položaj u maglici Pa 30 unutar Mliječne staze i odredio da je eksplodirala prije oko 1.000 godina.

Tim pod vodstvom Tima Cunninghama iz Centra za astrofiziku pri Harvardu i Smithsonianu, te Ilarie Caiazzo iz Instituta za znanost i tehnologiju Austrije, detaljno je proučio ostatke SN 1181. Njihovo istraživanje dalo je prvu 3D karakterizaciju brzine i prostorne strukture ovih ostataka, omogućujući stvaranje dinamičkog 'filma' o supernovi.

SN 1181 pripada podtipu supernova 'Tipa Ia', koje obično nastaju kad mrtva bijela patuljasta zvijezda počne 'krasti' materijal od svoje zvijezde-pratiteljice. Ovaj proces završava termonuklearnom eksplozijom koja obično uništi bijelog patuljka. No, u vrlo rijetkim slučajevima, poput SN 1181, bijeli patuljak preživi eksploziju kao 'zombi' zvijezda, klasificirana kao 'supernova tipa Iax'. Takve supernove čine tek oko 5 posto svih supernova tipa Ia.

Ova zombi zvijezda, smještena u maglici Pa 30, jedna je od najtoplijih zvijezda u Mliječnoj stazi s površinskom temperaturom od oko 200.000°C. Osim toga, zrači snažnim zvjezdanim vjetrovima brzinom od oko 58 milijuna kilometara na sat, što je oko 45.000 puta brže od zvuka na Zemlji. Cunningham i njegov tim koristili su Keck Cosmic Web Imager, spektrograf smješten na Mauna Kei na Havajima, za prikupljanje podataka o ovoj supernovi i izradu njezinog 3D modela. Ova rekonstrukcija otkrila je 'kozmički maslačak' u obliku filamenata materijala, koji su izbačeni ogromnim brzinama, a za razliku od očekivanog, nisu usporili od eksplozije, piše Space.

Rezultati studije podigli su nova pitanja o prirodi eksplozije, otkrivajući asimetrični oblik i prazninu oko zvijezde koja sugerira da je eksplozija bila neravnomjerna. Fascinacija znanstvenika SN 1181 i njezinim kozmičkim 'zombijem' nastavit će se istraživanjima koja će pomoći razumjeti ove rijetke supernove.

Istraživanje je objavljeno je 24. listopada u časopisu The Astrophysical Journal Letters.