Jedan od najpoznatijih brandova za tjesteninu je još u kolovozu ove godine pokrenuo natjecanje 'Print eat', u kojem su od sudionika tražili dizajniranje novog oblika tjestenine - ispisanog na 3D pisaču. Natjecanje je sada gotovo, a pobjednički materijal je uistinu neobičan
Iako tjesteninu krasi hrpa posebnih i tradicionalnih oblika starih i preko stotinu godina, u Barilli, kompaniji osnovanoj daleke 1877. godine žele probiti barijere i iskoračiti u svijet modernog. Dok se malo tko pita kako točno nastaju brojni oblici koje se svakodnevno konzumira diljem svijeta, valja imati na umu da su procesi relativno složeni, ali i ispeglani zahvaljujući desetljećima iskustva. Sljedeći korak trebalo je pažljivo pripremiti, a pobjednici Barillinog natjecanja doživjet će i masovnu proizvodnju novog oblika tjestenine.
Crowdsourcing platforma Thingarage tako je po narudžbi pokrenula 'prvo natjecanje u 3D modelarstvu koje za cilj ima izradu novih oblika tjestenine korištenjem tehnologija 3D ispisa'. Na njega se prijavilo više od 530 dizajnera iz cijelog svijeta, ali je u konačnici osvanulo 216 dizajnerskih koncepata. Njih je ocjenjivao tim stručnjaka, a morali su biti zadovoljeni osnovni parametri proizvodnje poput dimenzija i originalnosti.
Naslovna ilustracija otkriva djelo francuskog industrijskog dizajnera Lorisa Tupina, nazvano 'Rosa'. Riječ je o 'bio-dinamičkom 3D modelu', koji 'cvjeta' u ružu nakon što se stavi u kipuću vodu. Barilla je objavila kako su presretni s entuzijazmom vezanim uz natjecanje, posebno zbog toga što su se u njega uključili i dizajneri koji obično nisu naviknuti za 'dizajniranje hrane'.
'Više je koraka koje valja napraviti u 3D projektu - no što god da bila budućnost tjestenine, Barilla će biti tu', izjavili su u Barilla Group. Uratke natjecatelja i informacije je moguće pronaći na portalu 3dprint.com, a s nestrpljenjem valja očekivati kako će točno kompanija na tržište izbaciti novi oblik.