MOBILNI NOVITETI

Od sada službeno: znamo točan datum izlaska Huawei Matea 30

02.09.2019 u 12:03

Bionic
Reading

Premda već pretpostavljamo kako bi novi smartfon iz Huaweija mogao izgledati, još ostaje jedan misterij, a on je usko vezan uz Huaweijev nadolazeći operativni sustav

I to smo dočekali. Huawei je potvrdio datum izlaska svojeg nadolazećeg flagshipa. U kratkom 'teaseru' objavljenom na Twitteru kompanija najavljuje predstavljanje koje će se održati u Minhenu u Njemačkoj i to 19. rujna. Reklamni slogan će im ovoga puta biti 'Rething Possibilities' iliti 'ponovno razmislite o mogućnostima'. Da, izravni prijevod na hrvatski jezik ne zvuči baš bombastično, no što je - tu je.

Ono što se krije iza slogana nije samo marketing. Google je već potvrdio The Vergeu da kineskom proizvođaču neće smjeti omogućiti osnovne Googleove funkcije, s obzirom da su američke kompanije (i dalje) blokirane od poslovanja s Huaweijem.

Tim rečeno, donekle je razumljivo da će u fokusu ove godine biti novi softver koji će pokretati Huaweijeve telefone. Kompanija je već najavila da radi na alternativi Play Storeu, a šuška se da i radi na API-ju za funkciju navigacije koji će urućiti razvojnim timovima. Konačno, Huawei je nedavno predstavio i svoj operativni sustav HarmonyOS, no nije naglasio da će odmah preuzeti prijestolje Androida na njihovim smartfonima - serija Mate 30 će se i dalje temeljiti na Androidu otvorene strukture.

Što se hardvera tiče, novi telefon će imati Kirin 990 procesor kojeg će Huawei najaviti u sklopu ovotjednog sajma IFA u Berlinu. Za kraj, nepotvrđene insajderske informacije nalažu da će Mate 30 Pro imati veliku okruglu četverostruku kameru i ekstremno zakrivljene rubove ekrana.