BESPUĆA ANATOMIJE

Otkriven dosad nepoznati dio ljudskog tijela!

06.11.2013 u 10:07

Bionic
Reading

Dvojica ortopedskih kirurga iz University Hospitals Leuven otkrili su da u koljenu postoji dosad nepoznati, ali važan ligament

Čini se da ovo vezivno tkivo ima ključnu ulogu kod pacijenata kojima je ozlijeđen prednji križni ligament (anterior cruciate ligament - ACL).

Prednji križni ligament nalazi se unutar koljena i sprječava da se ono izbaci iz zgloba te da tibia ima preveliku slobodu gibanja unaprijed u odnosu na femor. Osim toga on koljenu daje rotacijsku stabilnost.

Ozljeda prednjih križnih ligamenata je dosta česta osobito kod osoba koje se profesionalno bave sportovima kao što su nogomet, košarka ili skijanje. Ozljede nastaju kada koljeno pretrpi udarac sa strane, prilikom naglog zaustavljanja ili doskoka uz rotaciju gornjeg dijela tijela u odnosu na potkoljenicu. U takvim situacijama ligamenti se mogu istegnuti, napuknuti ili čak sasvim puknuti.

Ortopedskim kirurzima poznato je da neki pacijenti, unatoč uspješnim operacijama ACL-a i rehabilitaciji, i dalje osjećaju tzv. 'pivot shift', odnosno da im koljeno na trenutke tijekom aktivnosti popušta.

Kliknite za uvećanje

Dr. Steven Claes i prof. dr. Johan Bellemans stoga su posljednje četiri godine proveli temeljita istraživanja ozbiljnih ozljeda ACL-a kako bi otkrili koji su uzroci ove pojave. U svojoj studiji vodili su se hipotezom francuskog kirurga koji je još 1879. objavio članak u kojem je pretpostavio da u prednjem dijelu koljena postoji dodatan nepoznati ligament.

Ova pretpostavka pokazala se točnom. Belgijski je dvojac otkrio da u 97 posto ljudskih koljena postoji ligament koji je dobio ime anterolateralni ligament (ALL). Njihove analize utvrdile su da popuštanje koljena kod pacijenata kojima je ozlijeđen ACL zapravo uzrokuje ozljeda ALL-a.

Anatomsko društvo pozdravilo je novo otkriće koje je predstavljeno u časopisu Journal of Anatomy istaknuvši kako ono pokazuje da, unatoč razvoju napredne tehnologije, naše znanje o temeljnoj anatomiji još uvijek nije potpuno.

Dr. Steven Claes i prof. dr. Johan Bellemans trenutno rade na razvoju kirurških tehnika koje bi trebale omogućiti liječenje ozljeda ALL-a.