NAJVEĆA RIBA SVIJETA

Otkriveno morsko čudovište s ustima 'motorke'

27.02.2013 u 14:39

Bionic
Reading

Znanstvenici su konačno uspjeli rekonstruirati izgled osam metarskog čudovišta koje je prije 270 milijuna godina plivalo oceanima

Golema riba nazvana Helicoprion na donjoj je čeljusti imala neobičnu spiralu zubi kojima je trgala plijen u malene komade. Najveća zbirka njezinih fosilnih ostataka pronađena je u Idahu i pohranjena je u Prirodoslovnom muzeju Idaho State Universityja. Drugi ostaci pronađeni su u dijelovima Utaha i Wyominga koji su prije 250 milijuna godina također bili potopljeni morem.

Znanstvenicima je trebalo više godina za rekonstrukciju jer je kostur nemani bio izgrađen od hrskavice koja je slabo očuvana u ostacima. Nitko nije znao kako smjestiti spiralnu pilu u tijelo životinje koja se smatrala nekom vrstom morskog psa. Međutim, najnovija računalna tomografija i druge analize pokazale su ne samo kako je Helicoprion izgledao, već i da je zapravo bliži rođak tzv. morskih štakora (Chimaeridae), porodice riba iz podrazreda cjeloglavki (Holocephali).

'Nove CT snimke ove jedinstvene vrste iz Idaha pokazuju kako je bila smještena spirala zubi u njezinim čeljustima, otkrivaju kako je izgledala i kako se hranila', rekao je voditelj istraživanja Leif Tapanila profesor na ISU-u.

Prema izviješću objavljenom u časopisu Biology Letters vizualizacija je utemeljena na čvrstim dokazima. 3D rekonstrukcijom znanstvenici su također utvrdili da se nazubljeni kotač okretao poput motornog cirkulara i rezao meso lovine kada je neman zatvarala ralje . Golemo je stvorenje bilo teško gotovo pola tone i bilo je najveća poznata riba koja je ikada plivala morima.