NA GAME BOY ADVANCEU

Ova videoigra najavljena je prije 22 godine. Sada napokon izlazi

05.07.2024 u 13:46

Bionic
Reading

Retro akcijski platformer Kien izvorno je bio najavljen davne 2002. godine, no izdavač ga nije htio izbaciti zbog 'financijskih rizika izdavanja igre za Game Boy Advance'

Izrada videoigre na bilo kojoj platformi zahtijeva naporan rad, a čak i ako je igra gotova, nije imuna na raznovrsna kašnjenja.

Grupa talijanskih programera morala je čekati čak 22 godine da konačno izda platformer Kien za Game Boy Advance (GBA). Podsjetimo, Nintendova prijenosna konzola prestala se proizvoditi 2009.

Izvor: Društvene mreže / Autor: incube8

Kien je započeo svoj dugi razvoj 2002. godine kad je mala grupa talijanskih programera osnovala je AgeOfGames, prvu tvrtku u zemlji koja je započela rad na naslovu za GBA.

Dvije godine kasnije imali su gotov proizvod, no igra nikada nije izašla na police jer je njezin izdavač smatrao da je izdavanje prevelik financijski rizik, piše Engadget.

U međuvremenu se AgeOfGames prebacio na izradu edukativnih igara kako bi preživjeli, a životni ciklus GBA došao je i prošao. Zatim je porast popularnosti retro gejminga talijanskom studiju dao novu priliku.

Za igru se zainteresirao novi izdavač specijaliziran za klasične igre za konzole - incube8 Games. Kien je odnedavno tako dostupan u obliku kartridža i može se igrati na Nintendovom Game Boyju Advanced.

Retro igre su ovih dana jako unosan biznis i što je zanimljivo - dostupnije su nego ikad. Čak je došlo do renesanse novih igara koje koriste staromodnu grafiku.

Nikada niste daleko od igara i iskustava koji su definirali vaše djetinjstvo. Jedini problemčić je što ćete za Kien morati platiti prilično puno novca. Igra se prodaje na službenom dućanu incube8 po paprenoj cijeni od 60 dolara. Digitalna kopija košta 9.99 dolara.