RUKA SPASA

Ovaj robot će uhvatiti sve što bacite prema njemu

18.05.2014 u 08:01

Bionic
Reading

Posebno razvijena mehanička ruka/robot na jednostavan način uči kako hvatati različite predmete koji se bace prema njoj. Izradom posebnog modela, ruka će u jednom trenutku naučiti sve što je potrebno o objektu, njegovoj mogućoj putanji i u djeliću sekunde uhvatiti bilo kakav bačeni predmet odgovarajuće veličine

Samo dvadesetinka sekunde je potrebna ovom robotu da napravi sve fine pokrete koji su pak potrebni za hvatanje bačenog predmeta poput reketa ili boce. Dok u različitim tvornicama roboti već svakodnevno barataju različitim objektima, oni su unaprijed programirani za točno određene radnje, točno određene dimenzije i pripadajuće stavke.


Rad na nečem što bi hvatalo nedefinirane objekte različitih masa i oblika se pokazao vrlo kompliciranim, a bilo je potrebno donijeti rješenje za tri problema. Točno predviđanje putanje objekta koji se brzo kreće prema robotu, predviđanje točnih pokreta prilagođenih za hvatanje i općenitog kretanja ruke - sve u djeliću sekunde.

Robotska ruka duga kakvih metar i pol ima 'samo' četiri prsta, od čega jedan služi kao 'palac', a sustav koristi i nekoliko kamera kojima robot može gledati i analizirati objekte koji idu prema njemu:

Ruka je 'izvježbana' na način sličan onom na koji uče i ljudi - pokušaj i pogreška. Zahvaljujući brzom učenju robota i mogućnosti analiziranja, istraživači smatraju kako bi ovakve robotske ruke jednog dana mogle spašavati ljudske živote, hvatajući njih ili objekte koji na primjer padaju prema njima.

Istraživački rad je objavljen u IEEE Transaction on Robotics