SIGURNOSNA PRIJETNJA

Pažljivo s aplikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru: 'Uzimaju više od onoga što su rekli'

16.11.2022 u 11:02

Bionic
Reading

Dvije aplikacije za Svjetsko prvenstvo predstavljaju ozbiljne rizike za privatnost i sigurnost mobilnih uređaja, kažu europski regulatori za sigurnost

Europski autoriteti za zaštitu podataka upozorili su ljubitelje nogometa oko aplikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru: one predstavljaju masivan rizik za osobnu privatnosti te bi bilo najbolje da ih ne preuzimate.

Njemački je tako povjerenik za zaštitu podataka u izjavi u utorak upozorio Nijemce da dvije aplikacije za prvenstvo u Kataru sežu puno dublje u sadržaj uređaja nego što tvrde njihove izjave o privatnosti.

'Jedna od aplikacija sakuplja podatke o telefonskim pozivima' kažu njemački regulatori. 'Druga aplikacija spriječava gašenje ekrana i odlazak u 'način spavanja', što implicira da podaci koje aplikacje koriste ne ostaju na uređaju, već se prebacuju na centralni server'. Tim rečeno, njemački dužnosnici predlažu da ako je 'apsolutno nužno' da preuzmete aplikacije, to radite na sekundarnom, čistom telefonu.

  • +6
Stadioni Katar 2022 Izvor: Profimedia / Autor: Nick Potts / PA Images / Profimedia

Slična upozorenja građanima su poslale agencije iz Norveške i Fancuske. Norveški regulator tako je u ponedjeljak objavio da je 'uznemiren' ekscesivnim dozvolama koje aplikacije traže od korisnika.

'Postoji realna šansa da posjetitelji Katara, pogotovo ranjive skupine, budu pod nadzorom tamošnjih vlasti'. Francuska pak agencija tvrdi da bi fanovi trebali 'jako paziti' s aplikacijama i videima te predlaže da putnici instaliraju aplikacije prije odlaska u Katar i odmah ih izbrišu čim se vrate u Francusku.

Francuska vlada, unatoč uskoj vezanosti uz Katar, potvrdila je prijedlog CNIL-a izjavivši da 'u Francuskoj, zahvaljujući GDPR-u sve aplikacije moraju jamčiti fundamentalna prava pojedinaca i zaštitu njihovih podataka. Ovo nije slučaj s Katarom' tvitao je mlađi ministar za digitalni sektor Jean-Noël Barrot.

Svjetsko prvenstvo u Kataru okupit će skoro 1.5 milijuna posjetitelja, a trajat će od 20. studenog do 18. prosinca. Događaj je od svoje objave usko vezan uz niz kontroverzi, uključujući optužbe za mito i korupciju oko glasanja za lokaciju prvenstva, loše stanje ljudskih prava u državi, radnih uvjeta radnika migranata i lošeg tretmana LGBT+ zajednice.

Strancima koji posjećuju državu predlaže se da preuzmu službenu aplikaciju Svjetskog kupa Gayya, dok oni koji posjećuju zdravstvene ustanove moraju preuzeti aplikaciju za praćenje infekcije Ehteraz. Obje se aplikacije smatraju 'spywareom' zato jer vlastima daju širok pristup korisničkim podacima te im omogućuju čitanje, brisanje ili mijenjanje sadržaja na uređaju, pa čak i vršenje izravnih poziva, piše Politico.