BROJNE PREDNOSTI

Pijesak s Marsa mogao bi se koristiti za izgradnju naselja u svemiru?

07.10.2024 u 09:59

Bionic
Reading

Pijesak s površine Crvenog planeta može se koristiti pri izgradnji objekata u svemiru, kažu stručnjaci iz Dublina

Pijesak pronađen na površini Marsa i Mjeseca može se pretvoriti u cigle koje bi se mogle koristiti za izgradnju budućih naselja u svemiru, otkrili su dublinski znanstvenici. Istraživači s Trinity Collegea u Dublinu otkrili su način povezivanja regolita (površinskih stijena, pijeska i prašine) koristeći niske temperature i minimalnu količinu energije.

Blokovi, izgrađeni od ugljikovih nanocijevi, imaju relativno nisku gustoću, ali pokazuju čvrstoću koja se približava granitu i mogli bi poslužiti za izgradnju struktura na drugim planetima (i Mjesecu).

Profesor Jonathan Coleman, voditelj istraživačkog projekta, rekao je da bi otkriće moglo pomoći u ograničavanju količine građevinskog materijala koji bi trebao biti transportiran sa Zemlje za izgradnju baze na Mjesecu. Kada se grade strukture u svemiru, trebat će koristiti ograničenu količinu materijala sa Zemlje, budući da ga je teško transportirati.

Stvaranje blokova s ​​regolitom i ugljikovim nanocijevima uvelike će minimizirati potrebu za transportom građevinskog materijala u svemir. Budući da građevinski blokovi provode električnu energiju, oni se također mogu koristiti kao unutarnji senzor za praćenje strukturalnog 'zdravlja' zgrada.

Ove strukture bit će izgrađene tako da zadrže zrak unutra, stoga je sposobnost otkrivanja i praćenja ranih znakova pucanja blokova od iznimne važnosti.

Impresivna snaga

Profesor Coleman je rekao:

'Izgradnja polu-stalne baze na Mjesecu ili Marsu zahtijevat će maksimalnu upotrebu materijala pronađenih na licu mjesta i minimiziranje materijala i opreme transportiranih sa Zemlje. To će značiti veliko oslanjanje na regolit i vodu, nadopunjene malim količinama aditiva proizvedenih na Zemlji.'

Smanjenje emisije CO2

Istraživači vjeruju da bi otkriće moglo imati i praktične implikacije za građevinsku industriju na Zemlji. To je zbog sličnog nano materijala zvanog grafen. Velike količine grafena mogu se pomiješati s cementom u betonu, što može povećati čvrstoću betona za 40 posto.

Povećanje čvrstoće betona smanjuje količinu potrebnu za izgradnju konstrukcija. Beton je trenutno najkorištenija umjetna tvar na svijetu. Globalna proizvodnja betona odgovorna je za oko osam posto ukupne svjetske emisije CO2, naglašava BBC.