ŠESTA GENERACIJA

Pobrojali smo zanimljive značajke koje ćemo vjerojatno susresti na najnovijem Apple Watchu

14.04.2020 u 10:08

Bionic
Reading

Premda Apple ne govori skoro ništa, internetom se ubrzano šire glasine o njihovom nadolazećem pametnom satu

Najnoviji Apple Watch čekat ćemo još mjesecima, a vjerojatno ćemo ga premijerno vidjeti u tandemu sa iPhoneom 12, iPhoneom 12 Pro i iPhoneom 12 Pro Max. Prema brojnim tehno analitičarima, novi uređaj bi trebao donijeti nekoliko vrlo korisnih funkcija, no kao i kod svega iz Applea - ništa nije službeno dok o tome na pozornici ne počne pričati Tim Cook.

Novi sat, nova lica

Apple Watch ima već hrpu prilično podesivih fronti koje možemo ispuniti velikim brojem widgeta koje Apple zove komplikacije. Na raspolaganju je sve od Disneyjevih likova do sučelja koja se mijenjaju zavisno o vremenskim prilikama. Jedna stvar za koju smo sigurni je da Apple niti u šestoj generaciji Apple Watcha neće dozvoliti uvoz 'lica'.

Što se samih tema tiče, 9to5Mac navodi da će svaka konfiguracija fronte, odnosno lica sata može dijeliti putem AirDropa. Izvještaj koji citira neslužbene 'pobjegle' informacije vezane uz iOS 14 potvrđuje postojanje funkcije koja je vezana i na WatchOS 7, sljedeću verziju softvera za Appleove satove. Ono čemu se možemo veseliti su lica koja će imati posebni analogno dizajnirani sustav za praćenje brzine i prijeđene udaljenosti.

Također se šuška o mogućnosti korištenja dijeljenih albuma za stvaranje posebnog lica koje automatski mijenja sliku na neku drugu iz albuma. Ovo znači da će cijele obitelji moći dodavati fotografije u dijeljeni album kojeg mogu gledati na satu. Konačno, tu su i 'patriotske' verzije lica koje korisniku omogućavju da za lice sata koristi državnu zastavu.

Nova fitnes aplikacija

Fitnes je oduvijek bio svojevrsna jezgra iskustva korištenja Apple Watcha. Prema informacijama koje je objavio MacRumors, kompanija užurbano radi na nezavisnoj fitnes aplikacije. Za razliku od Activityja koji prati kretanje, stajanje i vježbu, nova aplikacija bi bila specijalizirana za hrpu aktivnosti uključujući trčanje, biciklizam, veslanje, trening snage, ples i jogu.

Naravno, Apple ne bi bio prva kompanija koja će napraviti fitnes aplikaciju za Apple Watch, no pretpostavljamo da će velik broj ljudi prije koristiti Appleovu aplikaciju za fitnes nego neku vanjsku. Aplikacija će biti dostupna na iPhoneu, Apple Watchu i Apple TV-u.

Praćenje sna

2020. bi mogla biti godina u kojoj će Apple konačno na Apple Watch uvesti mogućnost praćenja kvalitete sna. Razlog zbog kojeg Apple do danas nije istraživao opciju dijelom leži i u trajnosti baterije Apple Watcha koja traje oko dan i pol do dva između stavljanja na punjač.

  • +12
Apple WatchOS 6 Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Apple Watch prilagođen djeci

Procureni kod iOS-a 14 navodno spominje alat za roditelje. Umjesto da klincu daju iPhone, roditelji za održavanje kontakta s potomcima mogu koristiti drugi Apple Watch uz pomoć svojeg iPhone i Apple ID-ja. Ova opcija će roditeljima dati konačni izbor o sadržaju koje dijete smije koristiti - uključujući kontakte i glazbu.

Uz aplikaciju pod imenom SchoolTime namjenjenu WatchOS-u 7, roditelji mogu odrediti koje se aplikacije mogu koristiti u kojem vremenu kako bi ograničili gledanje u smartfon/sat tijekom nastave.

Prema 9to5Macu, satovi prenamjenjeni djeci koristit će i modificirani sustav prstenova (koji se inače koriste za praćenje fizičke aktivnosti). Crveni prsten za kretanje bi se kod klinaca koristio za praćenje aktivnih minuta umjesto aktivnih kalorija. Sat bi također djecu poticao na kretanje pružanjem raznih vizualnih nagrada ako se bave sportskim ili rekreativnim aktivnostima.