U TEKSASU

Pogledajte kako izgleda prvi hotel na svijetu izgrađen 3D printerom

27.09.2024 u 09:15

Bionic
Reading

Izgledom sliči na bilo koji drugi 3D printer, osim što je veličine krana i što sloj po sloj gradi hotel u teksaškoj pustinji, prenosi u petak Reuters i dodaje da će Teksas dobiti prvi takav hotel na svijetu

El Cosmico, već postojeći hotel i kamp na periferiji grada Marfe, u američkoj saveznoj državi Teksas, širi se. Grade se 43 nove hotelske jedinice i 18 stambenih kuća na zemljištu od 24 hektara, a sve uz pomoć 3D printera.

To je prvi hotel na svijetu izgrađen 3D printingom, kaže vlasnica El Cosmica Liz Lambert, i partneri iza projekta – tvrtka za 3D ispis ICON iz Austina u Teksasu i arhitekti iz grupe Bjarke Ingels. Lambert je kazala da 3D tehnologija omogućuje neviđenu kreativnost.

El Cosmico Izvor: Profimedia / Autor: Icon/Mega / The Mega Agency / Profimedia

'Većina hotela je ograničena unutar četiri zida, a često gradite istu jedinicu iznova i iznova', rekla je Lambert. 'Nikad nisam mogla graditi s tako malo ograničenja i s tolikom fluidnošću… samo zaobljene linije, kupole i parabole. Ludo je graditi na taj način', dodala je.

Jedinice sada mogu imati arhitektonske karakteristike koje bi inače bilo preskupe za repliciranje u velikm razmjerima i s tradicionalnom izgradnjom, istaknula je vlasnica El Cosmica.

U izgradnji su prve dvije jedinice prizemnice sa zidovima visine 3,7 metara, od kojih je jedna trokrevetni stambeni prostor, a druga jednostavna hotelska soba. Zakrivljeni, bež zidovi ispisuju se pomoću ICON-ovog Vulcana, 3D printera širine 14,2 metra, visine 4,7 metara i težine 4,75 tona.

Print tehničar nadzire Vulcan koji svojom robotskom rukom i mlaznicom obavlja posao na gradalištu. 'Tinta' ovog 3D printera je poseban materijal na bazi cementa nazvan Lavacrete, smjesa dizajnirana za čvrstoću, pristupačnu izradu i ispisivost.

Direktor i osnivač ICON-a Jason Ballard rekao je kako radnici prilagođavaju i miješaju sastojke ovisno o vremenskim uvjetima. 'Čarolija se događa u dodacima koji nam omogućuju da nastavimo ispisivati', rekao je Ballard, dodajući kako vlažnost, temperatura i zračenje utječu na ponašanje materijala, pa čak i na konačnu boju.

ICON također radi na projektu stambenog naselja u blizini grada Austina, koje će također biti građeno uz pomoć tehnologije 3D printera. Dugoročno, 3D gradnja bi mogla zamijeniti neke kvalificirane radnike, rekao je Milad Bazli, predavač znanosti i tehnologije na Sveučilištu Charles Darwin u Australiji.

'Mislim da će s društvenog stajališta i u pogledu učinka na gospodarstvo, posebice na lokalna radna mjesta i udaljenim područjima, to biti jedan od izazova koji moramo uzeti u obzir kada govorimo o metodi 3D printanja', rekao je Bazli.

Proširenje El Cosmica trebalo bi biti dovršeno do 2026. godine. Cijene hotelskih jedinica će se kretati između 200 i 450 dolara po noći.