ZABAVA ZA NAJMLAĐE

Pretvorite tablet ili smartphone u digitalnu igraonicu

25.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Djeci su pametni telefoni i tableti veoma zanimljivi jer su jednostavni za korištenje, a privlače ih i šarene ikonice na ekranu. Ali prije no što uređaj date djetetu u ruke, potrebno ga je posebno pripremiti

Djeca su prirodno znatiželjna, što znači da će veoma rado posegnuti za bilo kojim pametnim telefonom ili tabletom koji im se nađe u blizini.

Ekrani osjetljivi na dodir i intuitivno sučelje prepuno šarenih ikona veoma je poticajno za djecu i ona se često u njemu brže i lakše snađu od svojih roditelja.

I dok se neki roditelji kunu da njihovi mali genijalci s godinu dana već znaju kako se služiti pametnim telefonom i tabletom, stručnjaci ipak upozoravaju kako moderni gadgeti nisu zamjena za igru s vršnjacima ili druženje s roditeljima.

No kako spriječiti dijete da, dok ne gledate, ne nazove Aziju ili potroši stotine kuna u virtualnoj trgovini?

TechHive podsjeća kako su i pametni telefoni i tableti namijenjeni prije svega odraslima, jer nisu izrađeni od materijala koji bi mogli podnijeti dječje izljeve bijesa ili mokre i slinave ruke.

Ali to ne znači da pametni uređaj ne može biti zanimljivo sredstvo za igru i učenje djeci, bez obzira na njihovu dob. Potrebno ga je samo pripremiti za susret s malim terminatorima.

Koristite roditeljsku zaštitu

Appleovi proizvodi koji koriste iOS 6 i kasniji dolaze s cijelim nizom opcija za roditeljsku zaštitu koje omogućavaju ograničavanje pristupa pojedinim aplikacijama i postavkama.

Kako biste uključili roditeljsku zaštitu potrebno je ući u 'Settings', odabrati 'General' i potom 'Restrictions'. Aktivirajte ograničenja (Enable Restrictions) i sustav će vas zatražiti da stvorite lozinku koju ćete morati upisati kad god poželite promijeniti pojedino ograničenje.

U samim ograničenjima možete ograničiti pristup pojedinim aplikacijama, onemogućiti pristup internetu, kameri i 'FaceTimeu', ali i zabraniti prikazivanje videa i pjesama koje su označene kao eksplicitne.

Korisnici Androida 4.2 i kasnije mogu stvoriti poseban profil na svom uređaju koji se ponaša kao korisnički račun na računalu. Tako možete napraviti poseban profil za sebe, a posebne za svoje tinejdžere ili vrtićance.

Android 4.3 donio je i mogućnost stvaranja ograničenog profila koji može ograničiti pristup pojedinim aplikacijama. Kako biste stvorili ograničeni profil ulogirajte se u vlasnički profil i potom odaberite 'Settings' te 'Users'. Pronađite i odaberite opciju 'Add user or profile' te odaberite 'Restricted profile' nakon čega ćete moći odabrati aplikacije kojima korisnik tog profila neće moći pristupiti.

Instalirajte prave aplikacije

Kad ste ograničili aplikacije i opcije do kojih klinci mogu doći, vrijeme je da im omogućite pristup aplikacijama koje će njima biti zanimljive.

Appleov App Store ima cijeli dio koji je posvećen djeci i nudi aplikacije koje su namijenjene najmlađima. Od ne nasilnih igara, edukativnih aplikacija do slikovnica i aplikacija za crtanje.

Kako bi roditeljima omogućili da lakše odaberu pravu aplikaciju, u App Storeu su označili aplikacije za pojedine dobne skupine pa tako roditelji mogu izabrati aplikacije za one mlađe od pet godina, od 6-8, 9-11 i one starije.

Za razliku od App Storea, Google Play nema dio posvećen samo djeci. Stoga se aplikacije za klince mogu pronaći u kategorijama Obrazovanje, Zabava i Igre. Posebnu pozornost treba obratiti na dio koji se tiče ocjene sadržaja (Content Rating) koji se obično nalazi u dijelu 'Više informacija'.

Najmlađima su obično namijenjene one aplikacije koje imaju oznaku 'Svi', ali i tu treba biti oprezan jer se mogu potkrasti neprimjerene aplikacije.

Zaštitite uređaj

Koliko god pazili na svoj uređaj, i odraslima se dogodi da im ispadne iz ruke pa se ne bi trebalo čuditi da novi iPad ili pametni telefon jednostavno isklizne iz malih ruku.

Kako biste tu mogućnost smanjili, a ujedno i zaštitili svoj uređaj od bilo kakvih drugih oštećenja odaberite zaštitnu navlaku od gume ili silikona. Obratite pozornost da navlaka bude nešto deblja od one koju biste inače kupili da jedino vi koristite uređaj.

Osim toga, nabavite i zaštitnu foliju za ekran kako biste izbjegli oštećenja, ali i olakšali uklanjanje masnih otisaka i ostataka hrane, bojica ili čega trećega s uređaja.

Pripremite se na čišćenje

Bez obzira na to koliko dobro zaštitili svoj uređaj, nakon što ga dijete koristi, vjerojatno ćete ga dobiti natrag ljepljivog, prljavog, a možda i obojanog u čudne boje.

Za čišćenje će najbolje poslužiti suha mekana krpica od mikrovlakana, a ako se radi o masnim ili ljepljivim mrljama, možete je umočiti u otopinu tople vode i blagog sredstva za pranje. Samo nemojte zaboraviti dobro ocijediti krpicu prije no što napadnete svoj uređaj i prljavštinu na njemu.

Nikako nemojte koristiti alkohol ili jake deterdžente za uklanjanje mrlja jer bi mogle oštetiti ne samo ekran nego i kućište uređaja. Ako se suočite s mrljom koja ne želi otići, radije posegnite za vlažnim maramicama za čišćenje naočala. One će očistiti mrlju, a neće oštetiti uređaj.