VIŠEMILIJUNSKA SVEMIRSKA OPERA

Privatno financirani Star Citizen nagomilao 55 milijuna dolara

04.10.2014 u 08:24

Bionic
Reading

Ponajveća Kickstarterova uspješnica od prodaje još nedovršenog projekta i dalje prihoduje ogromne iznose novca koji se ulaže isključivo u razvoj igre

Star Citizen je space-sim koji je javnosti predstavljen krajem 2012., kada je za njega otvorena i Kickstarterova kampanja. Tom je prilikom Cloud Imperium Games sakupio nešto više od šest milijuna američkih dolara. Na službenoj stranici igre taj je iznos uvećan do deset milijuna igara do sredine 2013. godine.

Obožavatelji su projekt i dalje uporno financirali i do kolovoza ove godine sakupili 51 milijun dolara. Taj je iznos sada stigao do 55 milijuna. Zaista nevjerojatan iznos za projekt za koji je izvorno traženo samo 500 tisuća dolara.


Igra danas zarađuje na temelju prodanih nedovršenih primjeraka. Chris Roberts kaže da se nekada zapita zašto i dalje nastavljaju skupljati sredstva, no onda dolazi do zaključka da Star Citizen nije običan projekt.

Nemamo izdavača. Nemamo kapitalista koji nakon nekoliko godina očekuje ogroman povrat novca. Ne trebamo igru objaviti u fizičkom izdanju i brinuti hoće li stati na disk', objašnjava RobertsStar Citizen razvija se na moderan način, a u razvojnom procesu krucijalnu ulogu imaju kritike i dojmovi igrača jer na kraju krajeva, jedino njima kao jedinim financijerima studio mora odgovarati. Zbog toga sav novac i dalje vraćaju u razvoj igre. Kada su 2012. zatražili pola milijuna dolara, nisu mogli ni sanjati da će jednoga dana sakupiti 55 milijuna i biti u situaciji razviti mnogo veći projekt.

Trenutačno na igri radi nešto manje od 300 ljudi, a cijelo vrijeme se održava određena količina novca u rezervi. Kada bi svi prihodi stali u ovom trenutku, studio bi tako bio u stanju bez ikakvih problema dovršiti zamišljeni projekt.

Izvor: Eurogamer