100 molekula

Pročešljali bazu podataka s više od 12.000 lijekova i pronašli 21 koji može liječiti COVID-19

28.07.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Ova nova saznanja mogla bi se pokazati kao još jedna obrana u borbi protiv rastuće pandemije koju izaziva novi koronavirus

Nova studija, koju je u znanstvenom časopisu Nature objavio globalni tim znanstvenika, identificirala je 21 postojeći lijek koji zaustavlja replikaciju novog koronavirusa SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19.

Lijekovi, među njima i četiri koji nadopunjuju remdesivir, identificirani su probirom više od 12.000 lijekova.

Znanstvenici su analizirali jednu od najvećih svjetskih kolekcija poznatih lijekova i izvijestili o 100 molekula koje su pokazale antivirusnu aktivnost u laboratorijskim testovima i sugeriraju da mogu blokirati replikaciju koronavirusa SARS-CoV-2.

Pokazalo se da se te molekule nalaze u 21 lijeku. I svi bi se oni mogli koristiti u količinama koje bi istovremeno bile sigurne za pacijente i učinkovite u liječenju Covida-19.

'Remdesivir se pokazao uspješnim u skraćivanju vremena oporavka pacijenata u bolnici, ali lijek ne djeluje na sve koji ga primaju. To nije dovoljno', kaže stariji autor studije Sumit Chanda, direktor Programa imuniteta i patogeneze pri medicinskom institutu Sanford Burnham Prebys. Ovaj se institut fokusira na osnovna i translacijska istraživanja karcinoma, neurodegeneracije, dijabetesa te zaraznih, upalnih i dječjih bolesti.

'Kako stopa zaraze i dalje raste širom svijeta, treba čim prije pronaći pristupačne, učinkovite i lako dostupne lijekove koji mogu nadopuniti upotrebu remdesivira, kao i lijekova koji bi se mogli davati profilaktički ili na prvi znak infekcije', upozorava Chanda.

U sklopu studije, istraživački tim je procjenjivao lijekove biopsijom pluća ljudi zaraženih virusom. Procijenili su mogućnost sinergije različitih lijekova s remdesivirom i proučavali odnose između doziranja i antivirusnog djelovanja pojedinih lijekova.

Znanstvenici su otkrili da je FDA već odobrio dva od 21 učinkovita lijeka. Riječ je o astemizolu koji se koristi u liječenju alergije i klofaziminu protiv gube. Tu je i 13 lijekova koji se nalaze u fazi kliničkih ispitivanja radi drugih indikacija, a pokazuju naznake da bi se mogli koristiti i za liječenje Covida-19. Na kraju, tu su i četiri lijeka koja su djelovala kao pripomoć liječenju remdesivirom.

'Ovo istraživanje značajno proširuje moguće terapijske mogućnosti za oboljele od Covida-19, posebno zato što o tim lijekovima već imamo podatke da su sigurni za ljude', kaže Chanda. 'Znanstvena zajednica širi arsenal potencijalnog oružja koje bi moglo pomoći da se zaustavi pandemija.'

Istraživači trenutno 21 lijek testiraju na laboratorijskim životinjama i plućnim organoidima, minijaturiziranim i pojednostavljenim, trodimenzionalnim verzijama organa, proizvedenih in vitro. Ako daljnja istraživanja pokažu pozitivne rezultate, pokrenula bi se i klinička ispitivanja za procjenu ovih lijekova kao sredstva za liječenje Covida-19.