SOLARNI MAKSIMUM

Propustili ste aurore proteklih dana? NASA ima dobre vijesti

16.10.2024 u 12:01

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija NASA u utorak je objavila da je Sunce u razdoblju solarnog maksimuma koji bi mogao trajati još godinu dana, što znači da bi se u narednim mjesecima mogle pojaviti aurore

NASA-ini znanstvenici pojasnili su da bi trenutni solarni maksimum, koji je počeo prije dvije godine, mogao trajati još neko vrijeme, a da će konačna potvrda ovisiti o daljnjoj analizi dosad prikupljenih podataka. Ova faza u pravilu traje između tri i četiri godine, tvrde znanstvenici.

Solarna aktivnost prati ciklus od 11 godina, fluktuirajući između perioda mira i pojačane aktivnosti. Tijekom solarnog maksimuma događaju se sunčeve baklje i takozvana izbacivanja koronalne mase koja dovode do učestalijih geomagnetskih oluja i posljedičnih polarnih svjetlosti i aurora, piše Reuters.

'Ova objava ne znači da je riječ o vrhu solarne aktivnosti kojem ćemo svjedočiti u ovom solarnom ciklusu', rekao je Elsayed Talaat, direktor za svemirsku meteorologiju u Nacionalnoj agenciji za oceane i atmosferu (NOAA). 'Iako je Sunce dosegnulo period solarnog maksimuma, trenutak kad će ono doseći sami vrh neće se identificirati godinama ili mjesecima'.

Aurora Borealis Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Proteklih dana crvene i zelene aurore bile su viđene u nizu dijelova svijeta, od Njemačke, SAD-a i Velike Britanije, pa čak do Mediterana. Ta se prirodna svjetla pojave kad čestice iz korone dođu u doticaj sa Zemljinim magnetskim poljem i pokreću geomagnetske oluje. 

Iako se vjerojatnost tih šarenih svjetlosnih prikaza povećava tijekom vrhunca solarne aktivnosti, NASA-ini znanstvenici pojašnjavaju da se aurore mogu vidjeti i pri smirivanju solarnih ciklusa.