SLUŽBENIK U GRADSKOM VIJEĆU

Robot počinio 'samoubojstvo', bacio se niz stepenice

01.07.2024 u 13:48

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Gumi u Južnoj Koreji istražuje 'samoubojstvo' svog robota pomoćnika koji se bacio niz stepenice dok je bio poslu. Osoblje tuguje za robotom; kažu da je bio vrlo marljiv i da neće tako brzo tražiti njegovu zamjenu

Robot je imenovan službenikom gradskog vijeća u kolovozu prošle godine. Mogao je sam pozvati dizalo i samostalno se kretao između katova.

Drugi službenik gradskog vijeća uočio je robota kako 'kruži na jednom mjestu kao da nešto nije u redu', nakon čega se strmoglavio dva metra niz stepenice. Razbio se u dijelove. 'Komadići robota su prikupljeni i tvrtka će ih analizirati', prenio je dužnosnik Gradskog vijeća Gumi. Još uvijek se istražuje uzrok pada.

Bio je to prvi robot tog gradskog vijeća u funkciji administrativnog službenika; 'pomagao je u svakodnevnoj isporuci dokumenata, promociji grada i dostavljanju informacija'. Radio je od 9 do 18 sati i imao je svoju službenu iskaznicu. 'Smrt' robota navodno je duboko potresla i rastužila osoblje, i trenutno se ne razmatraju planovi za kupovinu novog robota.

Naslovi u lokalnim medijima spekuliraju o samoubojstvu robota, pitajući se je li posao možda bio pretežak za njega. The Washington Examiner obratio se Bear Roboticsu, kalifornijskom pokretanju robota koji je napravio dotičnog.

Ovo 'samoubojstvo' događa se uslijed renesanse razvoja tehnologije robota i umjetne inteligencije. Samo Južna Koreja ima jednog industrijskog robota na svakih deset zaposlenika. Znanstvenici su dodatno razvijali robote s 'osjećajima' koji mogu razumjeti ljude i povezati se s njihovim emocijama.