DO SVEMIRA I NAZAD

Rusija počinje razvijati nuklearni pogon za zajedničku lunarnu stanicu s Kinom

09.05.2024 u 11:34

Bionic
Reading

Rusija je započela s razvojem nuklearne elektrane za svoju planiranu zajedničku lunarnu stanicu s Kinom, izjavio je u srijedu Jurij Borisov, čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos, a prenosi novinska agencija RIA. U ožujku je Borisov rekao da Moskva razmatra ideju napajanja elektrane korištenjem nuklearne energije zbog produljene Mjesečeve noći.

Rusija i Kina surađuju na izgradnji Međunarodne lunarne istraživačke stanice, golemog kompleksa na Mjesecu koji bi trebao početi s radom 2026. godine. Ruska agencija RIA prenosi da je Borisov naglasio potrebu za stvaranjem kompaktnog, pouzdanog i dugoročnog izvora nuklearne energije na Mjesecu, budući da solarni paneli ne mogu osigurati dovoljno energije za 14-dnevnu lunarnu noć.

Predložena baza, koja će biti veća od bilo kojeg Disneyjevog tematskog parka, bit će dom znanstvenika koji će proučavati svojstva Mjeseca. RIA je izvijestila da Moskva planira isporučiti i instalirati postrojenje između 2033. i 2035., a obuhvatit će više modula za produženi rad bez posade i moguće ljudsko stanovanje.

Ovaj plan, koji se temelji na suradnji Rusije i Kine, ima za cilj uspostavu sveobuhvatne istraživačke infrastrukture na površini Mjeseca i u njegovoj orbiti. Projekt uključuje eksperimentalne i istraživačke alate za razne znanstvene pothvate, kao što su promatranja Mjeseca, temeljni istraživački eksperimenti i multidisciplinarne studije.

Iako su detalji o projektu još uvijek ograničeni, Borisov ističe višestruku prirodu inicijative te njezinu važnost za unaprjeđenje znanstvenog istraživanja i iskorištavanje potencijala Mjeseca kao Zemljinog prirodnog satelita. Ovaj ambiciozni plan predstavlja značajan korak u globalnom istraživanju svemira i potencijalno otvara nova područja suradnje među svemirskim agencijama.