SNOWDENOVA IDEJA

S vanzemaljcima ne razgovaramo zbog - enkripcije?

25.09.2015 u 07:35

Bionic
Reading

Osim što je razotkrio kako i koga špijuniranu zapadne obavještajne službe, Edward Snowden ima i moguće rješenje Fermijevog paradoksa, odnosno odgovor na pitanje zašto još nismo u kontaktu s drugim svemirskim civilizacijama

Fermijev paradoks - nazvan po talijanskom fizičaru i nobelovcu Enricu Fermiju kojem se, između ostalog, pripisuje izrada prvog nuklearnog reaktora - kozmološka je zagonetka koja postavlja pitanje zašto u svemiru toliko velikom i starom još nismo stupili u kontakt s drugim civilizacijama.

Mogućih odgovora dosad je ponuđeno sijaset. Snowdenov je zanimljiv jer koristi bitno drukčiji pristup problemu. On, naime, polazi od pretpostavke kako je potreba za sigurnim kanalima komunikacije univerzalna te kako vanzemaljci za istu koriste enkripciju koju još ne uspijevamo razlikovati od običnog pozadinskog šuma.


'Pratite li enkriptiranu komunikaciju, ako je posao napravljen kako treba nećete nikako moći reći je li enkriptirana ili nije. Nećete ju moći razlikovati od nasumičnog šuma.

Postoji vjerojatno tek razmjerno kratko razdoblje razvoja civilizacije tijekom kojeg se komunikacije odvijaju na najprimitivniji i najmanje zaštićen način. Stoga je sasvim moguće kako slušamo njihove televizijske emisije ili telefonske razgovore, a da to ni ne znamo', rekao je u razgovoru s astrofizičarem Neil deGrasse Tysonom tijekom razgovora za podcast 'StarTalk'.

S druge strane, nije nemoguće ni da je enkripcija postavljena kao zadatak koji svaka civilizacija treba riješiti kako bi pokazala na kojem je stupnju razvoja.

Više: Verge