INTELU I QUALCOMMu

SAD povukao dozvole za isporuku 4G čipova Huaweiju

08.05.2024 u 14:49

Bionic
Reading

Sjedinjene Države povukle su dozvole kompanijama poput Intela i Qualcomma za isporuku 4G čipova za prijenosna računala i mobitele kineskom proizvođaču telekomunikacijske opreme Huawei Technologiesu, rekla su tri izvora

'Povukli smo određene dozvole za izvoz Huaweiju', izvijestilo je ministarstvo trgovine, ne navodeći o kojim se točno dozvolama radi. Glasnogovornik Intela odbio je komentirati, Qualcomm nije odgovorio na upit da komentira povlačenje dozvola, a Huawei nije odmah odgovorio.

Huawei je 2019. uvršten na američku listu trgovinskih ograničenja, uz obrazloženje da bi Peking mogao koristiti njegovu tehnologiju za špijunažu i za jačanje vojske. Washington je novim režimom odredio domaćim dobavljačima pribavljanje posebnih dozvola za izvoz.

Američke kompanije pribavile su dozvole vrijedne milijarde dolara, uključujući posebno kontroverzno zeleno svjetlo Trumpove administracije, koje je Intelu od 2020. omogućilo isporuku središnjih procesora za Huaweijeva prijenosna računala.

Povlačenje dozvola nadovezalo se na Huaweijevo lansiranje prvog prijenosnog računala s umjetnom inteligencijom MateBook X Pro u travnju, koje pokreće novi Intelov procesor Core Ultra 9. Ugradnja Intelovog procesora pokrenula je lavinu kritika u redovima republikanskih zastupnika na račun ministarstva trgovine.

'Potez (ministarstva trgovine - op. ur.) ojačat će američku nacionalnu sigurnost, zaštititi američke inovacije i ograničiti kapacitete komunističke Kine za razvoj tehnologije', izjavila je u priopćenju republikanska kongresnica Elise Stefanik.  

Odluka ministarstva trgovine mogla bi naškoditi Huaweiju, ali i američkim dobavljačima. Intel muku muči sa slabom potražnjom za podatkovnim centrima i čipovima za stolna računala i tržišna vrijednost pala mu je u travnju za 11 milijardi dolara, odražavajući razočaranje ulagača prognozama prihoda i dobiti u drugom tromjesečju.

Qualcomm je na temelju dozvole iz 2020. Huaweiju prodavao starije 4G čipove za mobilne uređaje. U nedavnom podnesku regulatoru kompanija je navela da od iduće godine više ne očekuje prihod od prodaje čipova kineskoj kompaniji. Qualcomm je s Huaweijem sklopio i ugovor o patentnim pravima koji reguliraju korištenje njegovog portfelja 5G tehnologija. Kineska kompanija počela je prošle godine koristiti 5G čip koji je proizveo njegov ogranak HiSilicon.

Qualcomm je u podnesku naveo da patentni ugovor s Huaweijem istječe početkom fiskalne 2025. godine i da razgovaraju o njegovom produljenju. Kritičari tvrde da su dozvole omogućile oporavak kineske tvrtke od posljedica američkih sankcija. Huawei je prošlog ljeta šokirao industriju novim telefonom koji pokreće sofisticirani čip kineskog proizvođača čipova SMIC-a.

Novi telefon katapultirao je Huaweijevu prodaju koja je u prvih šest tjedana ove godine skočila za 64 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema istraživačkoj tvrtki Counterpoint.