iza zatvorenih vrata

Šef Applea otkrio o čemu je razgovarao s Donaldom Trumpom

16.05.2018 u 14:57

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Applea smatra kako carine na uvoz robe s kineskog tržišta, koje je ranije ove godine uveo Donald Trump, nisu dobre za gospodarstvo i to mu je rekao na satanku krajem prošlog mjeseca

Predsjednik Uprave Applea Tim Cook rekao je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu kako carine na uvoz robe s kineskog tržišta nisu dobre. Sastanak se održao krajem prošlog mjeseca iza zatvorenih vrata, no Cook je jučer odlučio prekinuti šutnju.

U intervjuu za Bloomberg rekao je kako carine 'nisu pravi pristup trgovini'.

Trump je ranije ove godine uveo carine u iznosu od 50 milijardi dolara na određenu kinesku robu, potičući kineske vlasti da se osvete. Appelov opskrbni lanac djeluje globalno i ostavlja velik trag na kinesko gospodarstvo te također na istom tržištu prodaje mnogo svojih proizvoda.

'Pregovori o trgovini nastavljaju se s Kinom. Već godinama proizvode stotine milijardi dolara', napisao je Trump na Twitteru u utorak.

Cook smatra da je to pogrešan način rješavanja problema.

'Govorio sam o trgovini i važnosti trgovine i kako sam osjećao da dvije zemlje koje zajedno rade čine više. Istina je, bez sumnje, da nije svatko imao prednost od toga u bilo kojoj zemlji, i moramo raditi na tome. Osjetio sam da carine nisu pravi pristup, pa sam mu pokazao neke analitičke analize ', rekao je.

Prije toga, Larry Kudlow, direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta, opisao je sastanak svojim riječima.

'Tim Cook je bio koristan. Uživao sam u susretu, proveo sam s njim dobar dio vremena, a onda smo posjetili predsjednika Trumpa. On ima puno iskustva u Kini, očito je bio od velike pomoći u izradi nekih prijedloga'.

PRIZOR IZ VISINE

Masivni Apple Campus je dovršen! Stižu prvi stanovnici

Pogledaj galeriju

'Mogao bih dodati, pozdravlja poreznu reformu, kaže da je to izvrsno za posao, a Apple će izgraditi kampuse, otvoriti radna mjesta i puno novih investicija u poslovanje. Ukratko, uživao sam u susretu s gospodinom Cookom, bilo mi je zadovoljstvo', kazao je Kudlow.

Trumpova ekonomska politika već je utjecala na veliku tehnološku tvrtku, proizvođača pametnih telefona ZTE, koja je prošlog tjedna zaustavila proizvodnju. Trump je tada napisao da radi na tome da se 'ZTE brzo vrati u posao'.

Iako Trump ima loš odnos s tehnološkom industrijom, koja je uglavnom sa sjedištem u državama koje drže demokrati, poput Kalifornije i Washingtona, čini se da ima otvorenu liniju do glavnog direktora tvrtke Apple. Dvojica su razgovarali telefonom i zajedno su sudjelovali na nekoliko sastanaka.

Cook je opravdao svoje interakcije s Trumpovom administracijom rekavši kako vjeruje da je zdravije angažirati se nego da ostane izvan razgovora koji se tiču Applea.

Tijekom svog govora na sveučilištu Duke u nedjelju, Cook je savjetovao studente da budu 'neustrašivi' poput preživjelih u napadu na srednju školu u Parklandu koji zagovaraju kontrolu oružja.

'Mi ostajemo izvan politike, rekao je Cook prošle jeseni. 'Mi se bavimo diskusijom o politici, ali ostajemo čvrsti kad su u pitanju osobne stvari', Cookove riječi prenosi Business Insider.

  • +11
Apple iPhone X Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka