P2P VIDEO

Servis BitChute želi vratiti slobodu YouTuberima

31.01.2017 u 08:19

Bionic
Reading

YouTube je video servis bez konkurencije, no daleko od toga da nema problema. Odnedavno je posebno problematična monetizacija sadržaja za koji YouTube procijeni da je 'kontroverzan' te ga oglašivači žele izbjeći. Rješenje tog dijela priče navodno pruža servis BitChute, kojem temelj čini 'peer to peer' platforma

Na Googleovom servisu YouTube mjesečno se nađe preko milijardu korisnika diljem svijeta te je nezamislivo da itko drugi ima kapacitete pokušati konkurirati u tom smislu. Jedno od mogućih rješenja te prepreke s bandwidthom je korištenje BitTorrenta za video...no zašto uopće krenuti u te vode?

Kako bi zadovoljio oglašivače, YouTube se sve više drži postojećih pravila o tom kakav se točno sadržaj može monetizirati. Ako je u pitanju nešto kontroverzno, šanse su da će YouTuber, neovisno o tom koliko je poznat i slavan, ostati bez novca za takav materijal. U nekim slučajevima mogu ostati u potpunosti bez sadržaja kojeg su postavili na Googleov servis.

Tu bi video servis BitChute trebao naći svoju nišu korisnika. 'Znao sam da izrada YouTube klona ne bi uspjela, mnogi su to pokušali i propali. Istovremeno bi takav sustav mogao narasti i nastali bi isti problemi kakve trenutno ima i YouTube', rekao je osnivač servisa za stranicu TorrentFreak.

S obzirom na to da mu temelj čine korisnici koji dijele učitani sadržaj s drugima, a ne sustavi kakve koristi YouTube, potencijal je virtualno neograničen. Naravno, koliko će uspjeha BitChute ostvariti reći će tek vrijeme. Nešto opširnije o servisu moguće je pročitati ovdje.