DASH

Složite vlastitog robota koji trči

10.09.2013 u 08:44

Bionic
Reading

Maleni robot, od plastike i kartona, dolazi u kutiji, a njegovo sastavljanje više podsjeća na origami nego na sastavljanje robota

Roboti više nisu stvar znanstvene fantastike i naprednih tvorničkih pogona. Oni postaju dio svakodnevnice, a Japanci su malog robota poslali i astronautima na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi im radio društvo.

Kako je tehnologija napredovala, a izgradnja i programiranje robota više ne zahtjeva milijune dolara i velike laboratorije, sve je više zainteresiranih da u vlastitom domu naprave malog robota. Onako, za zabavu.

Njima bi mogla pomoći tvrtka Dash Robotics koja putem stranice za crowfunding, Dragoninnovation, pokušava prikupiti 64 tisuće dolara (oko 366 tisuća kuna) kojima bi usavršili svog robota i pokrenuli proizvodnju prvih 1.000 komada.

'DIY Robot - Dash' je robot koji je napravljen od plastike i kartona, dolazi u dijelovima odnosno isprintan na ploči, a slaže se poput origamija i na kraju više podsjeća na insekta nego na robota.

Kako su za TechCrunch objasnili njegovi tvorci, grupa doktoranata s Berkeleyja koju čine Nick Kohut, Paul Birkmeyer, Andrew Gillies i Kevin Peterson, oblik insekta odabrali su jer na taj način ne moraju žrtvovati performanse kako bi održali nisku cijenu proizvodnje.

Naime, Dash stoji oko 65 dolara (oko 370 kuna), dizajniran je da se može kretati brzinom od oko metra i pol u sekundi, a jedno punjenje baterije izdržati će oko dva kilometra.

U svojoj alfa verziji Dash može trčati samo ravno, no u beta verziji može mijenjati smjer i sluša naredbe korisnika koje mu izdaju putem daljinskog upravljača. Autori ističu kako je Dash veoma podložan promjenama pa ga vlasnici mogu prilagoditi svojim željama i potrebama.

Napominju kako se Dash, osim za zabavu, može koristiti i u edukativne svrhe kao uvod u robotiku, biologiju, programiranje, ali i strojarstvo.

U planu im je napraviti i aplikaciju za pametne telefone kojom bi se upravljanje Dashom još pojednostavilo, a ako Dash uspije, žele proširiti svoju paletu robota i na različite specijalizirane robote koji bi služili u razminiranju ili detektiranju otrovnih spojeva.

Ovaj je mali robot u samo tjedan dana prikupio gotovo 59 od potrebnih 64 tisuće dolara pa je za očekivati da će ispuniti zacrtani cilj, a vjerojatno ga i premašiti.