ambiciozno

SpaceX želi poslati ljude još dalje od Marsa - u drugu galaksiju

15.04.2018 u 14:44

Bionic
Reading

Plan Elona Muska da ljude pošalje na Mars do 2024. godina pao je u drugi plan kad je predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell izajvila da neće stati dok ne osvoje drugu galaksiju i ne pronađu još planeta na koje bi mogli poslati ljude u slučaju velike katastrofe na Zemlji

Na ovogodišnoj TED konferenciji održanoj u Vancouveru, predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell, javnosti je po prvi puta predstavila još ambiciozniju viziju od one da će SpaceX poslati ljude na Mars.

Shotwell je jučer rekla kako tvrtka ne planira stati na lansiranju rakete za Mars, Saturn ili Pluton, već žele biti prvi koji će to učiniti u drugim galaksijama. Nada se kako će biti uspjeti stupiti u kontakt sa 'kim god da je tamo', misleći na vanzemaljce.

Elon Musk, direktor SpaceX-a i Tesle koji je prošlog je mjeseca lansirao automobil u svemir, izjavio je da SpaceX može putovati izvan Marsa do dalekih planeta našeg solarnog sustava pomoću niza planetarnih 'punionica' koje bi mogle omogućiti putovanje sve do Plutona. No Shotwell je rekla da se ne želi zaustaviti na tome. Spremna je putovati u druge dijelove galaksije, rekla je, dodavši da je njezin krajnji cilj pronaći oblike života u drugoj galaksiji.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

To je daleko više od svega što je Musk ikad rekao da želi napraviti. No najprije tvrtka mora sletjeti na Mars. Za razliku od njega, Shotwell je mnogo suzdržanija oko vremenskih okvira tog pothvata.

Musk je rekao da će svemirski brodovi SpaceX-a poletjeti na susjedni planet već 2022. te da će prve ljude tamo poslati samo dvije godine kasnije, 2024. godine. No Shotwell je to razdoblje produžila na deset godina. Dodala je kako cilj istraživanja Marsa nije samo stvoriti uvjete za moguće preseljenje ljudske vrste ukoliko to bude potrebno, već utrti put ka istraživanju novih galaksija.

'Ako se nešto dogodi Zemlji, morat ćemo ljude preseliti negdje drugdje', rekla je. 'Mislim da treba pronaći više alternativnih odredišta kako bismo preživjeli, a ovo je jedan od njih. Mars je u redu, ali je polovno rješenje'.

S prosječnom površinskom temperaturom od oko -62 stupnja celzijusa i oštrim vjetrovima, uvjeti bi bili izuzetno teški za ljude. No prije odlaska, najveće pitanje jest kako će ljudi preživjeti putovanje koje će vjerojatno potrajati više od 80 dana, piše Business Insider.