NE IDE IM BAŠ

Sretno, Microsofte - Nokijinim mobitelima strmoglavo pada prodaja

29.04.2014 u 11:22

Bionic
Reading

Nokijin odjel mobilnih uređaja sada pripada Microsoftu, a u taj zagrljaj stižu i teški lanci. U Nokijinom posljednjem poslovnom izvještaju prije nego je odjel za mobilne uređaje otišao u druge ruke, zabilježen je pad prodaje od čak 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani

Nokia je objavila svoje poslovne rezultate za prvi kvartal 2014. godine i ponudila konačni uvid u stanje segmenta mobitela prije nego je taj dio kompanije završio pod okriljem diva iz Redmonda.

Prihodi su pali za 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali i 27 posto u odnosu na prethodni kvartal - uz gubitke od 236 milijuna eura povrh 1,93 milijarde eura u prihodima.


Istini za volju, gubici su za 10 posto manji u odnosu na isto razdoblje lani, no i dalje značajni. Ono što je dosta nezgodno u cijeloj priči jest to da prvi Windows Phone 8.1 uređaji (i osvježenje drugih linija) još neko vrijeme neće stići na tržište pa analitičari smatraju da će se i pod Microsoftom barem jedan kvartal stvari odvijati u negativnom tonu - po financije.

S druge strane pozitivnosti za Fince ima - Nokia Networks segment je zabilježio profit od 216 milijuna eura, tehnološki odjel je ugrabio 86 milijuna, baš kao i HERE odjel (10 milijuna).

Sva tri poslovna segmenta koja ostaju u Finskoj su zabilježili pozitivne rezultate, a kompanija navodi i da bi novčane rezerve skočile na 7,1 milijardu eura da se kojim slučajem deal s Microsoftom ostvario u prvom kvartalu. Više o svemu je moguće pročitati u izvješću (.pdf format).