TEHNOLOGIJA I MLADI

Stižu velike promjene za tinejdžerske korisničke račune na Instagramu

19.09.2024 u 10:23

Bionic
Reading

Najveća promjena je to što će tinejdžerski korisnički računi biti privatni po početnim postavkama, što znači kako će tinejdžeri morati ručno prihvaćati nove pratitelje

Instagram premješta sve račune za korisnike mlađe od 18 godina u novi format Teen Accounts, koji dolazi s brojnim zaštitama i ograničenjima.

Premještanje počinje danas i potpuno je automatsko, ali dok će novi računi biti odmah registrirani, može proći do 60 dana prije no što proces završi za sve korisnike u Sjedinjenim Državama. Globalno i dulje od toga.

Najveća promjena je to što će tinejdžerski korisnički računi biti privatni po početnim postavkama, što znači kako će tinejdžeri morati ručno prihvaćati nove pratitelje, a oni koji ih ne prate neće moći vidjeti njihove objave.

Stranci im također neće moći poslati izravne poruke, i moći će ih označiti ili spomenuti samo ljudi koje prate. Teen Accounts također će dobiti najosjetljiviju kontrolu sadržaja koju Instagram ima na raspolaganju, ograničavajući njihovu izloženost nasilnom sadržaju ili sadržaju koji promiče kozmetičke zahvate.

Aplikacija će filtrirati 'uvredljive riječi i fraze' iz komentara ili izravnih poruka tinejdžera. Nastojat će potaknuti i na zdravije skrolanje, šaljući tinejdžerima obavijesti koje ih podsjećaju da se odmore nakon svakog sata korištenja.

Aktivirat će i način mirovanja između 22 sata navečeri sedam sati ujutro, koji isključuje obavijesti i automatske odgovore na izravne poruke.

Blokiranje prekomjernog korištenja

Što se tiče sadržaja kojeg će tinejdžeri moći pregledavati, bit će moguće prilagoditi preporuke kako bi uključili sadržaj primjereniji dobi, kao što su primjerice sport ili životinje i kućni ljubimci. Roditelji će moći vidjeti koje od ovih tema njihov tinejdžer gleda, kao i pratiti kome je slao poruke prošli tjedan.

Ako tinejdžer provodi previše vremena na aplikaciji, također će biti moguće postaviti dnevna vremenska ograničenja korištenja ili ju blokirati tijekom određenih sati.

Tinejdžeri stariji od 16 godina moći će sami namještati ove postavke, iako zasad nije jasno u kojoj mjeri, dok će mlađima od 16 godina trebati dopuštenje roditelja.

Prijelaz na Teen Accounts bit će automatski za sve korisnike koji ispunjavaju uvjete.

U slučaju da je tinejdžer lagao o svojoj dobi, u Meta Platforms tvrde kako postoje brojne zaštitne mjere, a rade i na 'novoj tehnologiji koja proaktivno pronalazi račune koji pripadaju tinejdžerima', koja bi trebala početkom iduće godine krenuti u testiranje u SAD-u, piše Life Hacker.