POPULARNOST KINEZA

Što očekivati od Androida u 2015.?

04.01.2015 u 08:30

Bionic
Reading

Android platforma doživjela je novu fazu tijekom prošle godine. Nedostatke o kojima se nekad moglo pisati knjige je sve teže pronaći, a stvari u pozitivnom pravcu danas posebno guraju brojni kineski proizvođači, koji usprkos nižem profitu pružaju velikom broju korisnika vrhunsko iskustvo korištenja te platforme. Što onda očekivati u 2015. godini?

Kako piše Stephen Yuen sa stranice Android Spin, Xiaomi, Huawei, Oppo i OnePlus imena su koja će se trebati upamtiti. Yuen je potpuno u pravu - dok je prošle godine postojao još kakav-takav tračak sumnje u mogućnosti ovih proizvođača, teško je za vjerovati da će eksplozivan rast nestati tek tako. Osim niza jeftinih modela koje donose kineski proizvođači, oni u svojoj ponudi redovito imaju i uređaje vrhunskih karakteristika po cijenama koje su neusporedivo niže od razvikanih brandova poput Samsunga ili HTC-a.

Xiaomi je tako primjerice zabilježio nevjerojatan rast od 271 posto, isporučivši više od 26 milijuna uređaja samo u prvom dijelu 2014. godine. Huawei je još prošlu jesen postao treći najveći isporučitelj pametnih telefona na svijetu, iza Applea i Samsunga. Ipak, ono što je značajno kod većine ovih 'istočnih' igrača jest da su mnogi od njih bili posebno fokusirani na svoje, kinesko tržište. Tek ove godine se očekuje da će proizvodnja buknuti kao nikad do sad te da će se krenuti u zadovoljavanje potreba zapadnjačkih tržišta. Veliki igrači poput Samsunga će morati značajno promijeniti svoju politiku poslovanja ako žele o(p)stati na tržištu.


Yuen navodi i kako s velikim nestrpljenjem u 2015. valja očekivati i drugu generaciju Android Wear gadgeta. Iako su ti uređaji još uvijek vrlo upitne iskoristivosti, nekolicina autora i dalje vjeruje kako će stvar u jednom trenutku eksplodirati. Za sada - ništa, no jasno je da će proizvođači nakon prvih mačića i pokusa predstaviti nove generacije svojih uređaja. Za pretpostaviti je i kako će biti bolji no ranije, posebno s obzirom na to da se vodeći proizvođač čipova Qualcomm polako bacio i u te vode. Možda neće trebati čekati dugo na modele pametnih ručnih satova s baterijom koja traje nešto duže od dan-dva.

Android 5.0 predstavlja Googleovu mobilnu platformu u do sad najboljem izdanju, bez imalo sumnje - i usprkos nekim problemima s kompatibilnosti. U dizajnerskom smislu, ova platforma sazrijeva u nešto smisleno, a Yuen očekuje kako će se i proizvođači voditi smjernicama koje je postavio Google. Sučelja koja mobilni divovi poput Samsunga koriste povrh uobičajenog Android OS-a izgledno će koristiti animacije i elemente na kojima inzistira Google.