TEST POSEBNOG SUSTAVA

Što se zapravo događa kada kliknemo na opciju 'Nisam robot'

06.06.2024 u 15:05

Bionic
Reading

Vjerojatno vam se već dogodilo da ste prije online kupnje karte, kreiranja računa na društvenoj mreži ili prijave na web stranicu naišli na izbor 'Nisam robot' i morali ste ga potvrditi ako ste željeli nastaviti

Većina to radi bez puno razmišljanja i uopće se ne pita kako računalo zapravo zna da je na opciju kliknuo čovjek, a ne neki program. U stvarnosti računalo to ne zna, ali donosi zaključke na temelju nekoliko čimbenika, prenosi N1.

Test 'Nisam robot' pripada sustavu koji se zove CAPTCHA. To su testovi ili izazovi koji određuju je li korisnik čovjek. Izraz je skovala 2003. godine grupa američkih računalnih znanstvenika koji su se bavili zaštitom računala od hakiranja na internetu. To je kratica za 'potpuno automatizirani javni Turingov test za razlikovanje računala i ljudi'.

CAPTCHA je dizajnirana tako da je ljudi mogu ispuniti ili odgovoriti na nju, a većina robota ili programa to ne može. Najpoznatiji takvi testovi oni su s iskrivljenim riječima ili slovima i brojevima te oni sa skupom fotografija, među kojima morate odabrati sve one koje pokazuju npr. auto, semafor ili pješački prijelaz.

'Ja nisam robot' jedan je od novijih testova, ali radi malo drugačije od gore navedenih. Riječ je o Googleovom proizvodu koji koristi naprednu tehnologiju, piše portal Medium. Moglo bi se reći da klikom na opciju da niste robot dopuštate algoritmu da pregleda vašu povijest pregledavanja i način na koji pomičete miš po stranici.

Ali ne brinite se. Ako ste prethodno bili na nekoj stranici sa sadržajem za odrasle, algoritam to ni s kim neće podijeliti. Tako se neće sjetiti ni vaše lozinke ako ste, recimo, prije nekog vremena posjetili web stranicu svoje banke. Gledat će samo uzorak vaših posjeta stranicama i pokrete miša, što bi trebalo biti dovoljno 'ljudsko' da vam omogući daljnje akcije, jer roboti i programi za sobom ostavljaju karakterističan obrazac koji se razlikuje od ponašanja ljudi.

Međutim moguće je da se i vi ponašate poput robota. Na primjer, ako prebrzo kliknete na poveznicu ili pokušate posjetiti istu web stranicu nekoliko puta u kratkim intervalima.

Ako se Googleov algoritam ne uvjeri u to nakon što kliknete potvrdni okvir da niste robot, CAPTCHA će vam se prikazati kao dodatna sigurnosna mjera. Ovo je već spomenuta verzija s riječima ili slikama.